Η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι εδώ και χρόνια πλέον ένα ωραίο στέκι με μπαρ και καφέ στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης που πλημμυρίζει καθημερινά με κόσμο. Στην πάνω γωνία της πλατείας, λοιπόν, εκεί που παλιότερα βρισκόταν το Rock & Balls, το ωραίο γωνιακό μαγαζί άλλαξε αμφίεση και έγινε Il Barretto, ένα κομψό και φιλόξενο all-day με ιταλικό αέρα στο μενού του. Ανοικτό από το πρωί ως αργά το βράδυ, είναι το ιδανικό μέρος για πρωινό, brunch, γεύμα και δείπνο ή απλά για κάτι λίγο πλάι σε ένα ωραίο κοκτέιλ.
Οι καφέδες του αξίζουν δυο ξεχωριστά λόγια αφού παρασκευάζονται από φρεσκοκαβουρδισμένο χαρμάνι που έχει δημιουργηθεί ειδικά για Il Barretto από επιλεγμένους καρπούς της ποικιλίας Arabica, που καλλιεργούνται σε μικρές πιστοποιημένες φάρμες (οικογενειακές φυτείες) της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, και της Αφρικής ενώ και για τον ντεκαφεϊνέ χρησιμοποιείται αποκλειστικά αιθιοπικός καφές βιολογικής καλλιέργειας που έχει υποστεί φυσική επεξεργασία αποκαφεϊνοποίησης.
Το μενού επιμελήθηκε ο nomad chef Ανδρέας Λαγός και την καθημερινή υλοποίησή του έχει αναλάβει ο chef Άκης Βαρθαλάμης με την ομάδα του. Με αφετηρία τις παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις, τα πιάτα «χρωματίζονται» με εκλεκτά υλικά. Μη σας παραξενέψει λοιπόν αν να πιάτο υπάρχει προσούτο της Πάρμας και σε κάποιο άλλο χοιρινό Ευρυτανίας που είναι γνωστό για την ωραία γεύση του και τα λίγα λιπαρά του.
Σάντουιτς, αφράτα flatbreads (αχ αυτά τα χειροποίητα ψωμιά τους, απλώνεις λίγο βούτυρο με ξύσμα λεμονιού και ο ουρανίσκος σου κάνει πάρτι) και αυγά προσφέρονται από το πρωί, ενώ αργότερα ένα σωρό ορεκτικά, ζυμαρικά, πίτσες, μπέργκερ, κυρίως πιάτα και γλυκά έχουν την τιμητική τους. Πριν από μερικά βράδια δοκιμάσαμε στο καινούργιο καφέ-μπαρ-εστιατόριο της πλατείας εξαιρετικά πιάτα.
Το βιτέλο τονάτο, με μοσχάρι νουά τόσο λεπτοκομμένο που μοιάζει διάφανο, συνοδεύεται με σπιτική μαγιονέζα, αγγουράκι τουρσί, κάπαρη, ραπανάκι, σχοινόπρασο και φυλλαράκια ρόκας. Αγάπησα την πίτσα του …Λαγού με την τραγανή πεντανόστιμη ζύμη και τις λεπτές ροδέλες καρότου αλλά και την τόσο μοντέρνα εκδοχή ενός vintage αθηναϊκού πιάτου που έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1960: Το ζουμερό (ψητό) κοτόπουλο μιλανέζε του Ανδρέα Λαγού σερβίρεται κομμένο σε μπουκιές πλάι σε ένα θαυμάσιο ριζότο με θυμάρι και σάλτσα ζαφοράς. Και βέβαια ζήτησα και έλαβα τη συνταγή για τη ρικότα με μαρμελάδα ντομάτας και γκρανόλα κουκουνάρι. Θα τη φτιάξετε εύκολα στο σπίτι και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News