Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή! Αν δεν βγήκατε ακόμη για να ψωνίσετε φρέσκα θαλασσινά για τα κούλουμα, λάβετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω.
Η ζωή είναι φτιαγμένη από νερό. Το 70% της επιφάνειας της Γης είναι νερό και οι ωκεανοί έχουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και τη σταθεροποίηση του κλίματος. Το ψάρι είναι η κύρια πηγή ζωικής πρωτεϊνης για περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια οικογένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά οι θάλασσες και οι ωκεανοί σήμερα υποφέρουν…
Ανά τους αιώνες, ο άνθρωπος έβλεπε το θαλάσσιο περιβάλλον ως κάτι το ανεξάντλητο. Όμως όλοι πλέον οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα θάλασσια οικοσυστήματα όχι μόνο δεν είναι ανεξάντλητα, αλλά είναι ήδη υπό κατάρρευση, αφού η εντατική εκμετάλλευση του θαλάσσιου κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιταχυνθεί με βάναυσους και τραγικούς ρυθμούς. Η τεχνολογική πρόοδος και η συρρίκνωση των γεωγραφικών ορίων έχει μετατρέψει την αλιευτική βιομηχανία σε μία φοβερή απειλή για τη βιοποικιλότητα των οκεανών. Αυτό έχει σήμερα ως αποτέλεσμα το 85% των θαλάσσιων αποθεμάτων σε ψάρι και θαλασσινά να έχει ήδη υπερ-εκμεταλλευθεί ή εξαλειφθεί.
Κατανοώντας τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, η Παγκόσμια Τράπεζα σκοπεύει να επενδύσει 1,5 δις δολλάρια για την προστασία των θαλασσών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Ευρώπης ως το 2020. Όμως η λύση βρίσκεται στο χέρι μας και το παιχνίδι θα κριθεί στις δικές μας καθημερινές συνήθειες. Τα ψάρια και τα θαλασσινά που επιλέγουμε για να καταναλώσουμε καθορίζουν αν οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μία από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές που υπάρχει.
Σκεφτείτε, λοιπόν, όταν αγοράζετε ψάρια και κάνετε συνειδητές επιλογές που θα βοηθήσουν τις θάλασσές μας να παραμείνουν ζωντανές:
- Αναζητήστε ελληνικά αλιεύματα, μιας και οι ετικέτες των εισαγώμενων θαλασσινών δεν παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής.
- Προμηθευτείτε θαλασσινά από μικρο-αλιευτές, οι οποίοι ψαρεύουν με (παραδοσιακούς) τρόπους που δεν καταστρέφουν τον βυθό.
- Επιλέξτε το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σας και όχι το supermarket. Αν δεν ζείτε σε παραθαλάσσια περιοχή, ζητήστε από τον ψαροπώλη να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους αλιείς.
- Αποφύγετε τις γαρίδες. Αν και πεντανόστιμες, συνήθως προέρχονται από μηχανότρατες ή από υδατοκαλλιέργειες στους κοραλιογεννής υφάλους της Ταϋλάνδης, της Ινδονησίας ή της Σενεγάλης. Και οι δύο τρόποι παραγωγής είναι καταστροφικοί για τον βυθό. Άλλωστε, οι παράκτιοι αλιείς ρίχνουν τα γαριδόδυχτα γύρω στο Μάιο, και οι ποσότητες που ψαρεύουν είναι πλέον πάρα πολύ μικρές, οπότε μην ξεγελαστείτε.
-
Διαλέξτε θαλασσινά στο σωστό μέγεθος. Μην επιλέξετε τον γόνο, δηλαδή ψάρια μικρού μεγέθους που δεν έχουν φτάσει σε ηλικία αναπαραγωγής. Ενδεικτικά, τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για μερικά θαλασσινά είναι τα εξής:
- Χταπόδι: 500γρ
- Καραβίδα: 7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
- Αστακοκαραβίδα: 30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
- Αστακός: 9 εκ. μήκος κελύφους
- Μεγάλο χτένι: 10 εκ
- Κοχύλια: 25 χιλιοστά
- Αχιβάδες: 25 χιλιοστά
Με την ευκαιρία, ρίξτε μία ματιά στον κόσμο του Slow Fish. Και θυμηθείτε, ότι μόνο ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει υλικά που δεν διασπώνται από την φύση. Γι αυτό εντείνετε τις προσπάθειές σας για ανακύκλωση και αν βγείτε σήμερα στις εξοχές, μην αφήσετε απορρίματα πίσω σας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News