200
Καυτερή μακαρονάδα της φτωχικής κουζίνας (cucina povera) με μπόλικη καυτερή πιπεριά | Shutterstock

Πένες αλ’ αραμπιάτα, οι καυτερές

Μαρίνα Μαυρομάτη 21 Νοεμβρίου 2017, 12:20
Καυτερή μακαρονάδα της φτωχικής κουζίνας (cucina povera) με μπόλικη καυτερή πιπεριά
|Shutterstock

Πένες αλ’ αραμπιάτα, οι καυτερές

Μαρίνα Μαυρομάτη 21 Νοεμβρίου 2017, 12:20

Οι πένες αλα αραμπιάτα (penne all’ arrabbiata) είναι ένα από τα πιo διάσημα πιάτα της ιταλικής κουζίνας και στο εξωτερικό. Η συνταγή προέρχεται από τη φτωχική κουζίνα (cucina povera) του Λάτσιο, δηλαδή της περιοχής της Ρώμης.

Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι η σάλτσα είναι καυτερή και όποιος φάει κινδυνεύει να γίνει το πρόσωπο του κατακόκκινο, όπως όταν υποφέρει από λύσσα (rabbia στα ιταλικά είναι η λύσσα, arrabbiare = λυσσάω)!

Το περιέργο με αυτή την συνταγή είναι ότι ενώ πριν μερικές δεκαετίες ήταν πολύ δημοφιλής στις ιταλικές τραττορίες, έπειτα κάπου εξαφανίστηκε, καθώς την θεωρούσαν πολύ απλή αλλά και ταυτόχρονα πιο δύσκολο να την ετοιμάσουν επειδή, όπως και όλες οι συνταγές που έχουν λίγα υλικά, ήθελε πρώτες ύλες πολύ καλής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχει αρχίσει να ξαναεμφανίζεται στους καταλόγους των εστιατορίων.

Η συνταγή απλή, απλούστατη: μακαρόνια, συνήθως πένες που κρατάνε μέσα τους την σάλτσα, ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερό πιπεράκι, ωραίες φρέσκιες ντομάτες, μαϊντανός για το σερβίρισμα και μπόλικο πεκορίνο. Το μυστικό είναι στην σάλτσα, θέλει φρέσκια ντοματούλα ή ωραία σπιτική σάλτσα πασσάτα ντομάτας. Αντί για πεκορίνο, μπορείτε να βάλετε τριμμένο κεφαλοτύρι (προσοχή το παραδοσιακό από αιγοπρόβειο γάλα, γιατί πρόσφατα είδα να κυκλοφορεί και κεφαλοτύρι από αγελαδινό).

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News