Η ιδέα και το όραμα του Slow Food, του παγκόσμιου κινήματος της οίκο-γαστρονομίας, δεν έχει και τόσο να κάνει με τη βραδυφαγία. Είναι ένας διεθνής μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από 100.000 μέλη σε 160 χώρες. Με τις δράσεις τους, σε πάνω από 1300 συντροφιές (convivia) σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μέλη του προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές κοινωνίες τους να αναγνωρίζουν, να υποστηρίζουν αλλά και να απαιτούν φαγητό που είναι καλό, καθαρό και δίκαιο.
Kαλό φαγητό είναι το εύγευστο, το φρέσκο, το εποχικό. Αυτό που ενεργοποιεί και ικανοποιεί τις αισθήσεις. Καθαρό, σημαίνει πως έχει παραχθεί με σεβασμό στα οικοσυστήματα, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Είναι το φαγητό που τρέφει χωρίς να βλάπτει την υγεία, και είναι δίκαιο, επειδή σέβεται την κοινωνική δικαιοσύνη, εξασφαλίζει δίκαιη αποζημίωση του μόχθου και σωστές συνθήκες για όλους εκείνους –ανθρώπους και ζώα- που είναι μέρος της διατροφικής αλυσίδας. Από την παραγωγή και την τυποποίηση, μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση».
Το Slow Food δεν σημαίνει «gourmet» ή «elite». Προσφέρει μία πλατφόρμα για ανταλλαγή γνώσης σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έχουν πάθος για το καλό φαγητό και αγάπη για τη γη. Είναι μία ιδέα, ένας τρόπος να ζεις, να γεύεσαι, να απολαμβάνεις, να ελπίζεις, να εμπνέεσαι. Είναι ένα δίκτυο δικτύων που προσπαθεί να προωθήσει το μήνυμα ότι το τί βάζουμε στο πιάτο μας, το πόσο σοφά ή άσκοπα καταναλώνουμε, το πώς ζούμε γενικά, έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικολογία, στο τοπίο και τον πολιτισμό, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά και σε κάποια άλλη άκρη της γης. Γιαυτό θεωρεί ότι ο καθένας από εμάς είναι «συμπαραγωγός» και ότι η πράξη της τροφής είναι μέρος της αγροτικής διαδικασίας.
Στην πολιτική σφαίρα, το Slow Food είναι ένας από τους κύριους διεκδικητές για μία πιο πράσινη και πιο δίκαια Κοινη Αγροτική Πολιτική, η οποία είναι υπο αναθεώρηση. Με δράσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και με την άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τις εθνικές αντιπροσωπίες των κρατών-μελών στο Ευρωκοινοβούλιο, το Slow Food ζητά περισσότερους πόρους και στήριξη για την βιώσιμη παραγωγή μικρής κλίμακας και πολιτικές για την προσέλκυση περισσότερων νέων στην γεωργία. Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκστρατεία για την ΚΑΠ πατήστε εδώ και για ελληνικά εδώ .
Εμείς στην Θράκη ξεκινήσαμε με έδρα την Αλεξανδρούπολη και σκοπός μας δεν είναι μόνο να ανακαλύψουμε, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τον γαστρονομικό πλούτο της Θράκης. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που αποτελείται από παραγωγούς, chef, γαστρονόμους, διατροφολόγους, φορείς της διοίκησης και καταναλωτές από ολόκληρη την Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες δραστηριοποιείται και μία καινούρια Συντροφιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και κάτι βρίσκεται στα σκαριά και στην Πελοπόννησο με έδρα την Τρίπολη. Το Slow Food υποστηρίζεται από τα μέλη του και η ετήσια συνδρομή είναι 20 ευρώ, και 15 ευρώ για τους νέους μέχρι τα 30. Για να γίνετε μέλη του Slow Food, πατήστε εδώ .
ΥΓ1: Πολλά από τα σχόλιά σας αναφέρονται στο γεγονός ότι η ιστοσελίδα του Slow Food δεν είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και σύντομα θα είναι έτοιμη και η ελληνική έκδοσή της.
ΥΓ2: Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και για μία γνωριμία από κοντά, περάστε την Τρίτη, 13 Μαρτίου στις 6μμ από το Κ44 – Κωνσταντινουπόλεως 44 στο Γκάζι. Μαζί με το Troo Food Liberation διοργανώνουμε τη συζήτηση με θέμα «Η Τροφή ως Πολιτική Πράξη».
RSVP και κοινοποιήστε στους φίλους σας εδώ στο Facebook.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News