Η μανέστρα κολοπίμπιρι ή μπούρου μπούρου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της κορφιάτικης κουζίνας.
Η μανέστρα παραπέμπει στο ιταλικό μινέστρα, δηλαδή σούπα που περιέχει ζυμαρικό, ενώ το κολοπίμπιρι, από το βενετσιάνικο collu pimpiri, σημαίνει «με πιπέρι», και συγκεκριμένα κοκκινοπίπερο, χωρίς τσιγκουνιές και συνήθως γλυκό, αλλά, αν το αντέχετε, και καυτερό!
Απλούστατο, «χωριάτικο» πιάτο, που γίνεται με ψιλό ζυμαρικό, συνήθως κριθαράκι, αλλά και με κοφτό μακαρονάκι, σαλτσούλα με κομιντόρο, δηλαδή ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο και σέλινο (κλασικός συνδυασμός της ιταλικής κουζίνας), κανέλα και, όπως είπαμε, μπόλικο κοκκινοπίπερο!
Η μανέστρα κολοπίμπιρι τρώγεται κονσουμαρισμένη, δηλαδή με ζουμάκι μεν και χυλωμένη, αλλά όχι σούπα.
Η δικιά μου παρέμβαση στην κλασική συνταγή είναι η καπνιστή πάπρικα!
Επίκαιρο χουχουλιάρικο φαγάκι και αφού δεν περιέχει ζωικά συστατικά, είναι και νηστίσιμο.
Δοκιμάστε τη μανέστρα καλοπίμπιρι εναλλακτικά από το συνηθισμένο σας κριθαράκι και σίγουρα θα την αγαπήσετε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News