Ο χειμώνας είναι η εποχή της σούπας και η κοτόσουπα ένα από τα βασικά πιάτα χειμωνιάτικης θαλπωρής. Είναι το φαγάκι – φάρμακο για τους αδύναμους, άρρωστους και μη, αν και δεν είναι απαραίτητο να είσαι ασθενής για να το απολαύσεις. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κοτόσουπα σε διάφορες εκδοχές της μαγειρεύεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Η αείμνηστη κριτικός γαστρονομίας των New York Times και πολλών άλλων εντύπων, Μίμι Σόλομον-Σέρατον, στο βιβλίο της με τίτλο «The Whole World Loves Chicken Soup» (2000) για την «εβραϊκή πενικιλλίνη», όπως χαρακτηρίζει την κοτόσουπα, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από εκατό νόστιμες παραλλαγές της από όλο τον κόσμο μαζί με συναρπαστικά ανέκδοτα και δεισιδαιμονίες.
Περισσότερες από 100 διαφορετικές συνταγές της ταπεινής κοτόσουπας, εξάλλου, περιλαμβάνει και το βιβλίο της σεφ Τζεν Λούις «The Chicken Soup Manifesto» (2020). Και αυτά είναι μόνο δύο από τα πονήματα, που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς για την κοτόσουπα. (Γκουγκλάρεις chicken soup books και τα χάνεις από τον αριθμό των εκδόσεων).
Τέλος πάντων στο σπίτι μας, μαγειρεύουμε απαρεγκλίτως κοτόσουπα μια φορά την εβδομάδα. Από την εποχή, βέβαια, που η μαμά μου έβραζε πρώτα μια κότα, με το ζουμί έφτιαχνε απλή κοτόσουπα αβγολέμονο με ρύζι και κατόπιν έβαζε το μισοβρασμένο πουλερικό στον φούρνο με πατάτες, οπότε εμφάνιζε στο κυριακάτικο τραπέζι ένα πλούσιο μενού, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.
Οταν είμαι μόνη μου, βράζω απλώς ένα μπούτι και δύο φτερούγες, που κάνουν ωραίο ζουμί, και αν πρόκειται να φάμε περισσότεροι μισό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Και για να μην βαριόμαστε δεν κάνω πάντα την ίδια σούπα. Η σημερινή παραλλαγή (που την λατρεύουμε γι’ αυτό γίνεται και πιο συχνά) έχει επιπλέον πατάτα, κρεμμύδι, τζίντζερ και καρότο. Και είναι υπέροχη. Σας υτόσχομαι ότι θα την λατρέψετε.
Δείτε εδώ την αναλυτική συνταγή
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News