Η συνταγή της αδερφής μου, της Λίτσας για τη γαλοπούλα είναι μπελαλίδικη μεν, ένα πραγματικό αριστούργημα δε. Αφού ζήτησα την άδειά της, γιατί είναι και λίγο ντροπαλή, θα την μοιραστώ μαζί σας με όλα τα μυστικά της!
Πρώτο πράγμα φυσικά είναι να πάρουμε καλή γαλοπούλα. Νομίζω η καλύτερη γαλοπούλα είναι της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αφού την πλύνει καλά, η αδελφή μου χρησιμοποιεί φρέσκο χυμό από μανταρίνι και πορτοκάλι, σηκώνει την πέτσα της και την γεμίζει με αρωματικό βούτυρο και μουστάρδα.
Γεμίζει την κοιλιά της με κλωνάρια από δενδρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο καθώς επίσης και σέλερι, ένα ξυνόμηλο και, προαιρετικά, ένα κυδώνι. Στο ταψί βάζει μπόλικο κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, επίσης ξυνόμηλο και κυδώνι.
Δένει τη γαλοπούλα, προσθέτει λίγο νερό και την ψήνει για μία ώρα και μισή για κάθε κιλό στη γάστρα ή για μία ώρα σε ταψί, αφού την σκεπάσει με αλουμινόχαρτο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News