Ο φετινός τρύγος φέτος εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση. Οι ανάμικτες καιρικές συνθήκες με τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις την Ανοιξη, έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλους καύσωνες τον Ιούνη. Σε κάποιες περιοχές πέρα απ’ αυτά, είχαν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα και τα τοπικά φαινόμενα όπως το χαλάζι ή τον παγετό, ενώ αλλού τα αμπέλια έχουν πληγεί έμμεσα ή άμεσα από τις πυρκαγιές. Για τους περισσότερους το ζητούμενο είναι να σωθεί η φετινή σοδειά, στο μέτρο που είναι δυνατό. Οσο σταφύλι τρυγηθεί θα είναι σε καλή κατάσταση και οι οινοποιοί θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσουν όσο πιο κοντά στα ποιοτικά αποτελέσματα που θέλουν.
Το grapemag.gr απευθύνεται σε αμπελουργούς, οινολόγους και οινοποιούς και τους κάνει ανταποκριτές του στις «εμπόλεμες» ζώνες. Δίνει τον λόγο σε ανθρώπους που είναι μέσα στα αμπέλια. Από τον νότο και την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, οι άνθρωποι του κρασιού μάς μεταφέρουν σε πρώτο πρόσωπο τις εικόνες που βλέπουν, τις προσπάθεις τους και την αγωνία τους για την σοδειά.
Την ίδια στιγμή μέσα από τα διεθνή μέσα μαθαίνουμε αντίστοιχα τι γίνεται σε άλλες οινικές ζώνες του πλανήτη. Κι εκεί τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιών, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ο περονόσπορος δεν χτύπησε μόνο την Σαντορίνη ή τις άλλες οινικές ζώνες της Ελλάδας, αλλά έχει καταστρέψει ολόκληρους αμπελώνες στη νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Δείτε εδώ την Πρώτη Εικόνα για τον Τρύγο του 2023 και ανταποκρίσεις από τη Σαντορίνη, τη Σάμο, και τη Νέα Αγχίαλο. Ακόμη και · ο οινολόγος Αλέξανδρος Τζαχρίτσας, διευθυντής του οινοποιείου της εταιρείας Boutari στην Τρίπολη, αναφέρεται στον Τρύγο Boutari και έχοντας μια σφαιρική εικόνα για πολλές διαφορετικές οινικές ζώνες, περιγράφει τις δικές του εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News