Στην Αθήνα πλησιάζουν οι μέρες για το Οινόραμα 2023 (4 – 6 Μαρτίου), τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ζάππειο, με 250 εκθέτες και περισσότερες από 2.500 ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων· στο μεταξύ η βρετανική Telegraph υμνεί το ελληνικό κρασί και άλλα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, που εισάγει στην Αγγλία το «Maltby & Greek». Το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο έχουν ήδη κλέψει τις καρδιές των οινόφιλων διεθνώς, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες που ξεχωρίζουν γιατί μέσα στην παγκοσμιοποιημένη ομοιομορφία διατηρούν τα υπέροχα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους.
Μέσα σε 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησε σαν απλός πάγκος στην αγορά της συνοικίας Μπέρμοντσεϊ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, η εταιρεία των Γιάννου Χατζηιωάννου και Στέφανου Κοκοτού έχει καθιερωθεί σαν το μέρος, όπου κορυφαίοι σεφ και άλλοι φιλέλληνες προμηθεύονται μοναδικές ελληνικές λιχουδιές, όπως το αυγοτάραχο μπάφας από το Αιτωλικό και παλαιωμένη βαρελίσια φέτα. Κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά, λένε στην Βικτόρια Μουρ της Telegraph οι ιδρυτές της εταιρείας, ώστε «οι Αθηναίοι αστειεύονται ότι πουλάμε πράγματα που δεν μπορείς καν να αγοράσεις στην ελληνική πρωτεύουσα»…
Το «Maltby & Greek» διαθέτει επίσης μια εντυπωσιακή κάβα ελληνικών κρασιών, πολλά από τα οποία είναι μικρών παραγωγών. Το πνεύμα της εποχής είναι με το μέρος τους. Το ελληνικό κρασί είναι αυτή τη στιγμή πολύ περιζήτητο, εκτιμάται για την ποιότητά του και την ιδιαιτερότητά του. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου οι διαφορές συχνά διαγράφονται, τα ελληνικά κρασιά έχουν διατηρήσει τη δική τους ταυτότητα.
Πίνεις μια γουλιά από ένα τονωτικό και νευρώδες Ασύρτικο και μπορείς σχεδόν να δεις μια γαλάζια θάλασσα και έναν λαμπερό ήλιο να λάμπει σε έναν ουρανό χωρίς σύννεφα, γράφει στην Telegraph η αγγλίδα οινοκριτικός, προσθέτοντας ότι η μυρωδιά από βότανα και άγριες φράουλες ενός κόκκινου κρασιού από Ξινόμαυρο μπορεί να σε «ταξιδέψει» σε μια πλαγιά στη Νάουσα, την ώρα που αναδύεται η μυρωδιά αρνιού καθώς ψήνεται στα κάρβουνα.
Κάποτε, το ελληνικό κρασί εισαγόταν ως επί το πλείστον για να γεμίζει τις λίστες των ελληνικών εστιατορίων, τώρα, όμως, βρίσκεται σε gastropubs, στα ράφια του Aldi και άλλων βρετανικών σούπερμάρκετ, ενώ το «κυνηγούν» και το προτείνουν στην πελατεία τους σομελιέ ακριβών εστιατορίων. Στους κύκλους των οινόφιλων, μάλιστα, η αναφορά στο Ξινόμαυρο, συχνά προκαλεί προσοχή και ενδιαφέρον ανάλογο με αυτό που παρατηρείται αν ψιθυρίσεις τη λέξη «άσπρη τρούφα»…
Αυτός ο νέος θαυμασμός σημαίνει ότι στην βρετανική αγορά αρχίζουν να εμφανίζονται cult κρασιά. Το «Κτήμα Σιγάλας Ασύρτικο» πωλείται για 35 λίρες (39,74 ευρώ) το μπουκάλι, φθηνό δηλαδή σε σύγκριση με την τιμή του «T-OINOS Clos Stegasta Ασύρτικο Λευκό Ξηρό» από την Τήνο των 109,41 λιρών (124,24 ευρώ). Αυτά όμως είναι εξαιρέσεις.
Η οινική παραγωγή της Ελλάδας, όπως και της Νότιας Αφρικής, έλκει πλέον τους οινόφιλους που δεν αντέχουν τις πανάκριβες τιμές των εκλεκτών γαλλικών κρασιών από το Μπορντό και τη Βουργουνδία: απλά δοκιμάστε κρασιά που κοστίζουν από 17 έως 35 ευρώ και πραγματικά θα βρείτε κρασιά μεγάλη αξίας.
Παρακάτω θα δείτε τα αγαπημένα της Μουρ μετά από μια πρόσφατη γευσιγνωσία στο «Maltby & Greek». Είναι όντως εξαιρετικές επιλογές. Μη χάσετε όμως την ευκαιρία να περάσετε από το Οινόραμα και να δοκιμάσετε τον πλούτο των ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι εκθέτουν τα διαμάντια τους για τρεις ημέρες στο Ζάππειο, πολλά από τα οποία κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ.
«Κτήμα Βουρβουκέλη Μαλαγουζιά 2021», Θράκη. Βιολογικό λευκό με ένα αρωματικό σύννεφο, εξωτικό αλλά και ανάλαφρο, με περγαμόντο, αχλάδι, μανόλια, γκουάβα και τριαντάφυλλο. Η Μουρ το προτείνει με σούσι ή νουντλς με σολομό και ενταμάμε.
«Μαγκούτες Μοσχόμαυρο 2021», (13%) Δυτική Μακεδονία. Ανοιχτόχρωμο κόκκινο από αμπελοτόπι στις Μαγκούτες της Σιάτιστας από σπάνια γηγενή ποικιλία, είναι «το μοναδικό 100% μοσχόμαυρο στην Ελλάδα» σύμφωνα με τον οινοποιό. Με φρέσκια μυρωδιά από άγριες φράουλες, μαύρο τσάι και τριαντάφυλλο και πλούσιο στο στόμα, ταιριάζει με αρνίσιο μπιφτέκι και πατατοσαλάτα.
«Κτήμα Αλφα Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος 2020», (14%). Μια ιδιαίτερα μεταξένια εκδοχή του Ξινόμαυρου, ποικιλίας σταφυλιών που μερικές φορές περιγράφεται ως διασταύρωση Pinot noir και Nebbiolo (από άποψη γεύσης), με νότες λιαστής ντομάτας και φράουλας, που ταιριάζει με αρνί ψημένο στη σχάρα.
«Κτήμα Καρανίκα, Ξινόμαυρο Παλαιά Κλήματα 2018», (13,5%) Αμύνταιο. Με αρώματα δυόσμου, καπνού και άγριας φράουλας από μη εμβολιασμένα κλήματα που φυτεύτηκαν το 1912 και το 1960.
Δοκιμάστε ακόμη:
«Οινοποιείο Λυραράκης Βόιλα Ασύρτικο 2020/21», από παλιά αμπέλια στη Σητεία Κρήτης (13,5%) Λευκό κρασί ξηρό, φρουτώδες αλλά και ορυκτό, με κοφτερή οξύτητα και μια νότα μιμόζας κι αλατιού με λεμονάτη επίγευση. Συνδυάζεται με ψάρια και θαλασσινά, λεμονάτα πιάτα, τηγανιτά μεζεδάκια, λευκά αρμυρά τυριά, ριζότο, πουλερικά και σαλάτες
«Στροφιλιά Mountain Fish Αγιωργίτικο 2021» (13,5%), Πελοπόννησος. Φρέσκο παράδειγμα Αγιωργίτικου, της άλλης μεγάλης ελληνικής ερυθρής ποικιλίας από τους αμπελώνες στο χωριό Ψάρι, το ορεινότερο κομμάτι της ζώνης της Νεμέας. Καθαρό , μέτριο ρουμπινί χρώμα, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων (πετροκέρασο, μύρτιλα και φραμπουάζ), μαζί με μια ιδέα γλυκών μπαχαρικών και μια νότα δέρματος και παιώνιας. Ταιριάζει με ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, πίτσα, σάντουιτς με προσιούτο, λαδερά και κεφτεδάκια
«Θυμιόπουλος Rosé de Xinomavro 2021» (12,5%), Μακεδονία. Μια από τις δέκα διαφορετικές εκδοχές του Ξινόμαυρου, τη μοναδική ποικιλία την οποία καλλιεργεί ο Απόστολος Θυμιόπουλος (και στην οποία ειδικεύεται κάνοντας εξαιρετικά κόκκινα κρασιά) είναι ένα ιδιαίτερο ροζέ σε σκούρα φιάλη που προορίζεται και για παλαίωση! Με αρώματα μαρμελάδας φράουλας και ντομάτας, νότες καραμέλας και κυδωνιού και απαλές τανίνες στο στόμα, ταιριάζει με ψητό τόνο, ζυμαρικά με θαλασσινά και ελληνικά λαδερά, αλλά και με αρνίσια παϊδάκια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Πανάκριβη η εκλεκτή Βουργουνδία; Διαλέξτε Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο…
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.