Τα κρητικά τυριά είναι τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά από τόπο σε τόπο! Η χρήση τους σε διάφορες συνταγές είναι πια πολύ συνηθισμένη και απ’ ότι βλέπω σε διάφορα blogs εξαπλώνεται και έξω από τα όρια του νησιού. Όπως μάλιστα ταιριάζουν και σε αλμυρές και σε γλυκές εφαρμογές τα περισσότερα, ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, σκέτα ή σε συνδυασμό με άλλα τυριά.
Είναι αλήθεια ότι σε μας εδώ ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού είναι πολύ συνηθισμένος και μας αρέσει πολύ. Από τις κορυφαίες κρητικές μυζηθρόπιτες είναι οι σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα που σερβίρονται με μέλι. Ακόμη και σκέτη γραβιέρα με καλό μέλι σερβίρουμε.
Ειδικά η ξινομυζήθρα έχει μεγάλο «σουξέ». Και όχι άδικα. Πρέπει να ομολογήσω ότι ελάχιστες είναι οι φορές που μένω χωρίς ξινομυζήθρα. Επειδή κυκλοφορεί πια και συσκευασμένη σε αεροστεγείς συσκευασίες, έχω πάντα στο ψυγείο μου. Με βγάζει ασπροπρόσωπη καθώς τη χρησιμοποιώ σε δεκάδες συνταγές. Σαλάτες, ζυμαρικά, λαδερά, φαγητά φούρνου παίρνουν άλλη γεύση με μια χούφτα ξινομυζήθρα. Αφήστε που μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι πιτάκι ή μπουρεκάκι μας έλθει στο μυαλό με σπιτικό φύλλο ή με φύλλο εμπορίου.
Τα σημερινά μπουρεκάκια λοιπόν αν και προορίζονται συνήθως να καταναλωθούν αλμυρά, δεν είναι λίγες οι φορές που περιχύνονται με λίγο μέλι –κυρίως όταν είναι ζεστά- και γίνονται ένα ακόμη γλυκοξινοάλμυρο τυρομπουρεκάκι. Είναι πολύ εύκολα και στο φτιάξιμο και στο σερβίρισμα και στο φάγωμα. Το μόνο δύσκολο είναι να σταματήσει κανείς στο πρώτο…
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News