Κρασί παράγεται σε πολλές επαρχίες της Αργεντινής, στη Σάλτα, για παράδειγμα, στην Κόρντομπα και στο Σαν Χουάν, η Μεντόζα, όμως, μια περιοχή με φόντο τον επιβλητικό όγκο των ‘Ανδεων, είναι η πιο διάσημη από όλες, αφού εδώ παράγεται το 70% της συνολικής οινικής παραγωγής της χώρας η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο λίτρα το χρόνο. Βασίλισσα των αμπελώνων της είναι η ερυθρή ποικιλία Malbec (σημειώστε ότι η 17η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Malbec), καλά τα πάνε, όμως, εδώ και οι μπορντολέζικες Cabernet Sauvignon και Merlot ενώ οι νέοι οινοποιοί της περιοχής πειραματίζονται επίσης με τις ποικιλίες Cabernet Franc και Petit Verdot. Αντίστοιχα, στα λευκά ξεχωρίζουν η ντόπια ποικιλία Torrontés Riojano και οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc and Viognier. Περισσότερα από 1000 οινοποιεία υπάρχουν στην Μεντόζα ενώ δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι οινοποιοί που έχουν εγκατασταθεί επίσης στην περιοχή.
Εδώ, λοιπόν, και συγκεκριμμένα στην περιοχή του Lujan de Cujo, όπου παράγονται τα καλύτερα Malbec της Αργεντινής, εγκαταστάθηκε και μια ελληνική οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος Κροντηράς (όνομα γνωστό στον κόσμο της ναυτιλίας) και η σύζυγός του Silvina Macipe Krontiras, λάτρεις του καλού κρασιού και της Αργεντινής, δημιούργησαν ένα μοναδικό οινοποιείο, με εντελώς σύγχρονο οικολογικό εξοπλισμό και μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής δυναμικότητας 180.000 λίτρων. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που στη Μεντόζα ένα ιδιόκτητο πιστοποιημένο βιοδυναμικό οινοποιείο οινοποιεί τα δικά του βιοδυναμικά σταφύλια.
«Είναι τόσο σύγχρονο και τόσο καλοφτιαγμένο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» μας είπε με ενθουσιασμό ο διεθνής οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης, ο οποίος συνεργάζεται με την Bodegas Krontiras και πλέον μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή. Η αρχιτεκτονική του οινοποιείου το οποίο έχει λάβει την πιστοποίηση Demeter το 2012, είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της βιοδυναμικής και την αρχαία ιερή γεωμετρία με σκοπό να δημιουργηθεί το τέλειο περιβάλλον για την οινοποίηση και την παλαίωση των κρασιών ενώ επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά μονωτικά υλικά (άχυρο) και μέθοδοι ανακύκλωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News