187
Σερβίρουμε την πατατόπιτα ζεστή | Μαρίνα Μαυρομάτη

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Μαρίνα Μαυρομάτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:01
Σερβίρουμε την πατατόπιτα ζεστή
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Μαρίνα Μαυρομάτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:01

Το hachis parmentier, γεννήθηκε σαν  πιάτο «ανακύκλωσης», με σκοπό να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα κρέατος από το ψητό ή από το pot-au-feu (σημαίνει κατά λέξη «κατσαρόλα στην φωτιά» και είναι το κλασικό βραστό των Γάλλων). Αναλύοντας την ονομασία της συνταγής, το hachis σημαίνει ψιλοκομμένο και αναφέρεται στο κρέας.

Το parmentier, είναι ένας προσδιορισμός που συναντάμε σε πολλές γαλλικές συνταγές με πατάτα, ένας φόρος τιμής, θα λέγαμε, στον φαρμακοποιό Αντουάν Ογκιστίν-Παρμαντιέ, ο οποίος στα τέλη του 1700 ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να πείσει του Γάλλους να χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα τους την πατάτα, που μέχρι τότε την θεωρούσαν δηλητηριώδη. Η προσπάθεια του στέφθηκε με επιτυχία και εκτός των άλλων, βοήθησε την  χώρα του να αντιμετωπίσει τον μεγάλο λιμό του 18ου αιώνα.

Το hachis parmentier το θυμηθήκαμε αυτήν την εποχή, καθώς θα μπορούσατε να το παρουσιάσετε ως ορεκτικό σε ένα τραπέζι ή να χρησιμοποιήσετε την συνταγή για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα κρέατος από Κυριακάτικα και γιορτινά τσιμπούσια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο πουρέ πατάτας, αν και προσωπικά δεν το συνιστώ, καθώς προτιμώ πάντα να φτιάχνω το φαγητό μας από φρέσκες πρώτες ύλες.

Δείτε εδώ τη συνταγή για τη γαλλική πατατοσαλάτα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News