Ο κρύος καιρός απαιτεί θρεπτικά και ζεστά γεύματα που «φτουράνε» και είναι και οικονομικά. Επίσης, λόγω της εορταστικής κραιπάλης, τα γεύματα καλόν είναι να περιέχουν ολιγότερα λιπαρά από ό,τι συνήθως. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να χαθεί η γευστική πρόκληση, η νοστιμιά; Απαντώ στην πρόκληση και την ανάγκη με το σημερινό πιάτο: λαζάνια με ξινομυζήθρα, ανθότυρο και μοσχαρίσιο κιμά.
Επομένως δεν έχουμε μπεσαμέλ, δεν έχουμε κρέμα γάλακτος, δεν έχουμε κίτρινα τυριά. Για να μην παρεξηγηθώ, καθιστώ εκ των προτέρων γνωστό ότι οι πρωταγωνιστές του πιάτου είναι το ζυμαρικό, η ξινομυζήθρα και το ανθότυρο. Ο κιμάς έρχεται να «ντύσει» το πιάτο χωρίς να πρωταγωνιστεί.
Το πιάτο θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα και χωρίς κιμά, με μια πυκνόρρευστη σάλτσα ντομάτας. Αυτή η κατανομή ρόλων αντανακλάται πλήρως και στα συστατικά. Τα λαζάνια είναι πληθωρικά, δηλαδή χοντρουλά, η ξινομυζήθρα και το ανθότυρο άφθονα ενώ ο κιμάς είναι σχετικά περιορισμένος.
Ξεκινάω με τα λαζάνια, που αν δεν τα φτιάξω είναι σα να μη μαγείρεψα. Όσο και να μου αρέσουν τα «ξερά» ζυμαρικά, αυτά δηλαδή που αγοράζουμε στα διάφορα καταστήματα, τίποτε δεν φτάνει τη νοστιμιά αλλά και την υφή του φρέσκου ζυμαρικού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News