212
|

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Βαγγελιώ Κασσαπάκη 27 Μαρτίου 2017, 18:05

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Βαγγελιώ Κασσαπάκη 27 Μαρτίου 2017, 18:05

Ενα γλυκό υγιεινό, πολύτιμο διατροφικά και ιδιαίτερα εύκολο. Με ρίζες στην αρχαιότητα (η σησαμίς των αρχαίων), που ακόμη και στις μέρες μας έχει φανατικούς φίλους.

Ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνες, είναι μόνο μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει αυτό το εξαιρετικά απλό παραδοσιακό μας παρασκεύασμα. Είναι γνωστό ότι το μέλι ήταν βασική γλυκαντική ουσία των αρχαίων και η ανάμειξή του με ξηρούς καρπούς έδινε μερικά από τα πιο συνηθισμένα γλυκά των προγόνων μας.

Ειδικά ο συνδυασμός του με σουσάμι αναφέρεται από τον Ηρόδοτο από τον 5ο αιώνα προ Χριστού! Λέγεται ακόμη ότι το «ίντριον», που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, είναι ένα είδος παστελιού.

Αλλά και από τα βυζαντινά χρόνια έχουμε αναφορές, και μάλιστα με το όνομα πάστελλος και παστέλλι (Φ.Κακουλές)! Γλύκισμα για χαρές, αφού τα συστατικά του συνδέονται με τη γονιμότητα.

Ακόμη και σήμερα σε πολλά νησιά μας προσφέρεται σε αρραβώνες γάμους και βαφτίσεις. Δεν θα ξεχάσω τα υπέροχα μελεκούνια, που μας προσέφεραν σε γάμο στη Ρόδο, απλωμένα ανάμεσα σε λεμονόφυλλα.

Σήμερα το παστέλι γίνεται σε πολλές παραλλαγές με σκέτο μέλι ή με μείγμα μελιού με ζάχαρη. Η ζάχαρη το σκληραίνει, το καραμελώνει.

Τα πολύ σκληρά παστέλια περιέχουν μέχρι και μισή – μισή ποσότητα μελιού – ζάχαρης. Εγώ προτιμώ εκείνο που γίνεται με σκέτο μέλι, γιατί προκύπτει πιο μαλακό.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...