Ο ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου, στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο, πως οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση του παγκόσμιου καταναλωτή, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.
Ανάμεσά τους, το Ξινόμαυρο, που κυριαρχεί στη Βόρεια Ελλάδα, είναι μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, η οποία χάρη στον πολυδιάστατο χαρακτήρα της έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και πλέον ανήκει στον διεθνή οινικό χάρτη.
Διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της συγκεκριμμένης ποικιλίας, καθώς και τις οινικές τάσεις που δημιουργούνται παγκόσμια, η ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλλει στην προβολή και προώθησή της με, τη θέσπιση και την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).
Η κίνηση αυτή βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η διεθνής αποδοχή της. Το Ξινόμαυρο, ποικιλία-πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο και φυσικά πρωτίστως στην πατρίδα μας.
Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η #1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.
Με αφορμή τον εορτασμό του Ξινόμαυρου, λοιπόν, οι έλληνες οινοποιοί προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και τους καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, την 1η Νοεμβρίου, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της ιδέας, επιλέγοντας «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα.
Να σημειωθεί ότι το Ξινόμαυρο, είναι μια πολυδυναμική ποικιλία, την οποία συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικά-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνας-καινοτόμου οινοποίησης.
Φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη παρέα, ή ακόμη και μόνοι μας, ανοίγοντας μία φιάλη, ή πίνοντας απλώς ένα ποτήρι, πάντα με μέτρο, στο σπίτι ή έξω, αναζητάμε, γνωρίζουμε, γευόμαστε, απολαμβάνουμε, ευφραινόμαστε τη δική μας, την σπουδαία ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο.
Μπορούμε όμως να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος μας καλούν να διαδώσουμε το νέο παντού, στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στη δουλειά μας, σε ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, στα καφέ και στα μπαρ που συχνάζουμε, στο αγαπημένο μας εστιατόριο, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε δικούς μας ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες.
Και οι επαγγελματίες, αν διαθέτετε κάβα, καφέ, μπαρ, εστιατόριο, ξενοδοχείο, με την ευκαιρία αυτής της ημέρας μπορείτε να δημιουργήσετε, την 1η Νοεμβρίου, κάποιο γεγονός στην επιχείρησή σας για να το γιορτάσετε μαζί με τους πελάτες σας.
Αλλωστε, ας μη ξεχνάμε, το κρασί δημιουργεί δεσμούς και μας ενώνει.
Ευχόμαστε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδη η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου και φέτος να συναντήσει ακόμη περισσότερους φίλους και φίλες του επώνυμου ποιοτικού κρασιού!
Info
Τιμώντας το Ξινόμαυρο, οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν και προτείνουν στο ευρύ κοινό, δύο εκδηλώσεις:
- Στην Αθήνα, τo Masterclass «Aspects of Xinomavro», με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη στο ξενοδοχείο Divani Caravel
- Στη Θεσσαλονίκη, «Γευστική Δοκιμή: Ξινόμαυρο» με θεματικά flights, στην έδρα της Ενωσης «The Wine Hub»
Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις και κρατήσεις θέσεων θα βρείτε κάνοντας κλικ στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr
Στην ιστοσελίδα Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος θα βρείτε επίσης πληροφορίες για την ένωση, τα οινοποιεία-μέλη της, τις εκδηλώσεις και τις διάφορες δράσεις που διοργανώνουν, καθώς και πληροφορίες για τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, τις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ, την ασφαλή κατανάλωση και άλλα πολλά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News