Τα παιδιά χτίζουν ένα «πράσινο» μέλλον για την Αστυπάλαια

Ο «κύκλος των χαμένων μπουκαλιών» έκλεισε, και ένας άλλος, εκείνος του «Έξυπνου και Βιώσιμου θερμοκηπίου» άνοιξε. Η Αστυπάλαια έχει βάλει ρότα να γίνει νησί πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, εμπλουτίζουν αυτό το όραμα με το κέφι και τις καινοτόμες ιδέες τους.

Πολύτιμο εργαλείο το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη», το οποίο σχεδίασε η Alpha Bank σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν πολύ γρήγορα με τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και, όπως ανέφεραν οι δασκάλες τους, έδειξαν πρωτόγνωρη συμμετοχή σε όλη τη μαθησιακή διαδικασία.

Το θερμοκήπιο, το οποίο δημιούργησαν στο τέλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που παρακολούθησαν, είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από 600 πλαστικά μπουκάλια, που τα παιδιά συνέλεξαν από τοπικές επιχειρήσεις και επαναχρησιμοποίησαν. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας χώρου και χώματος, οι οποίοι τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ, ώστε το θερμοκήπιο να είναι ενεργειακά αυτόνομο, ενώ το νερό που καταναλώνεται προέρχεται από τα κλιματιστικά του σχολείου!