Ο Γεράρδος Μερκάτορ ήταν Φλαμανδός χαρτογράφος, γεωγράφος και κοσμογράφος. Δημιούργησε το 1569 ένα παγκόσμιο χάρτη που βασίστηκε σε μια νέα προβολή που παρουσίαζε ναυτικές σταθερές πορείες (λοξοδρομίες) ως ευθείες γραμμές -μία καινοτομία που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ναυτικούς χάρτες. Ο παγκόσμιος χάρτης του αποτελεί τη βάση των σημερινών online υπηρεσιών χαρτογράφησης όπως αυτή της Google. Όμως έχει διαπιστωθεί ότι οι χάρτες αυτοί δεν παρουσιάζουν με ακρίβεια τα μεγέθη αρκετών χωρών δημιουργώντας ένα είδος γεωγραφικών παρανοήσεων. Μπορείτε να δείτε εδώ ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές
Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) φαίνεται στους χάρτες πολύ πιο μικρός από ότι στην πραγματικότητα είναι. Έχει έκταση 283,560 τετρ. χλμ. και είναι μεγαλύτερος από τη Μ. Βρετανία. Είναι μια χώρα που ο επισκέπτης έχει πολλά να δει και να ανακαλύψει τόσο όσον αφορά τις φυσικές ομορφιές όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο αλλά τα οδικά ταξίδια για διαφόρους λόγους κρύβουν κινδύνους.
Στον χάρτη του Μερκάτορ η Γροιλανδία δείχνει πελώρια, μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα με τα 2,166 εκατ. τετρ. χλμ. της η Γροιλανδία είναι μικρότερη από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Αν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία τι σημαίνει αυτό για το μέγεθος ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου; Η απάντηση είναι ότι είναι τεράστια. Τα περίπου 31 εκατ. τετρ. χλμ. χωράνε μέσα τη Ρωσία, τον Καναδά και μένει χώρος για τη Σκανδιναβία, την Ισλανδία και τη Μ. Βρετανία.
H Ανταρκτική με τα 14 εκατ. τετρ. χλμ. είναι φυσικά πολύ μεγάλη αλλά στο χάρτη του Μερκάτορ δείχνει πολύ μεγαλύτερη από την έκταση που στην πραγματικότητα καλύπτει.
H Ευρώπη είναι η μικρότερη των ηπείρων του πλανήτη συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής αλλά στον χάρτη μοιάζει μεγαλύτερη. Η Γαλλία, η μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης είναι η 41η σε μέγεθος στον κόσμο, μικρότερη και από την Μιανμάρ.
Το μάκρος της Χιλής δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό στον χάρτη. Αν την βάζαμε στον ευρωπαϊκό χάρτη θα ξεκινούσε από το βόρειο άκρο της Νορβηγίας και θα κατέληγε στο βόρειο άκρο της Αφρικής.
Το ίδιο φαινόμενο με την Χιλή συμβαίνει και με την Ιαπωνία η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που φαίνεται στον χάρτη και καλύπτει χώρο όσο ολόκληρα σχεδόν τα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ.
Κοιτάζοντας κάποιος τον χάρτη πιστεύει ότι το κοντινότερο σημείο των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο ξεκινά από τη Φλόριντα. Στη πραγματικότητα όμως το κοντινότερο σημείο είναι στα σύνορα της χώρας με τον Καναδά. Πρόκειται για μια περιοχή του Μέιν που βρίσκεται σε απόσταση 5,362 χλμ. από το Μαρόκο ενώ το κοντινότερο σημείο που ενώνει τη Φλόριδα με την Αφρική είναι το νησί Σίνγκερ σε απόσταση 6,574 χλμ.
Ο χάρτης του Μερκάτορ δεν μπορεί να αποτυπώσει σωστά τις πτήσεις αεροσκαφών που πετούν πάνω από τον Βόρειο Πόλο, ειδικά εκείνες που ενώνουν τη Βόρεια Αμερική με την Ασία.
Το Καζακστάν μοιάζει στον χάρτη μικρότερο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Πρόκειται για την ένατη σε έκταση χώρα στον πλανήτη. Αν κάποιος θελήσει να την διασχίσει περπατώντας θα πρέπει να κάνει μια διαδρομή παρόμοια με αυτή που θα κάνει κάποιος ξεκινώντας από το Δουβλίνο για να φτάσει με τα πόδια στη Μόσχα.
Η Ινδονησία έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση ξηράς από όση φαίνεται στον χάρτη. Διαθέτει 5,120 τετρ. χλμ. ξηράς συνολικά μεγαλύτερη από την έκταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Τεχεράνη.
Άλλη μια χώρα που το τεράστιο μέγεθος της δεν αποτυπώνεται σωστά είναι η Αλγερία η οποία είναι δέκατη σε έκταση χώρα στον πλανήτη και τοποθετώντας την στον χάρτη των ΗΠΑ αποτυπώνεται το μέγεθος της.
Η Σκωτία είναι πολύ πιο βόρεια από όσο φαίνεται στον χάρτη. Βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις αρκτικές περιοχές της Αμερικής και Ασίας αλλά χάρις στο Ρεύμα του Κόλπου οι καιρικές της συνθήκες είναι πολύ πιο ήπιες.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17