Η διατύπωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Σαρλ Μισέλ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα -το τονίζω, άμεσα-διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν ήταν μια τυχαία αποστροφή του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Protagon, σε εξέλιξη είναι πυκνές διεργασίες σε αρκετά επίπεδα, προκειμένου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας να δρομολογηθούν άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η πίεση του Βερολίνου, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής να δοθεί το μήνυμα ότι η αποκλιμάκωση είναι έμπρακτη.
Βεβαίως, στην Αθήνα κανείς δεν είναι αφελής. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να άνοιξε διάπλατο παράθυρο για την επανέναρξη ενός διαλόγου που έχει παγώσει από το 2016 και εντεύθεν, στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν όροι. Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν θα πρέπει απλώς να αποστεί των προκλητικών ενεργειών για ορισμένες μέρες, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μια πάγια κατάσταση. Υπό αυτό το πρίσμα, αντικείμενο των διεργασιών των επομένων ημερών θα είναι με κάποιον τρόπο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής δεν θα εμφανίσει εκ νέου μια Navtex για έρευνες ενός πλοίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά πληροφορίες, ένα τέτοιο μήνυμα ήδη έχει σταλεί στον Ταγίπ Ερντογάν από τον διεθνή παράγοντα, αλλά με δεδομένο το χάσμα εμπιστοσύνης που βάθυνε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, η Αθήνα δεν θέλει να βρεθεί μετά τη Σύνοδο προ νέων τετελεσμένων.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενον και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, εν τέλει, το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης που εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2016 να λάβει χώρα «άμεσα», όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης (εδώ) είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα, αλλά πριν από τη συζήτηση προέχει η θωράκιση της διαδικασίας και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Υπό αυτό το πρίσμα, δε, δεν θεωρείται πως απαιτείται μια νέα τριμερής σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, όπως είχε γίνει τον Ιούλιο στο Βερολίνο. Τουναντίον, και σε αυτό το επίπεδο οι διεργασίες είναι εργώδεις, προκειμένου ο δίαυλος να ανοίξει μέσω των διερευνητικών.
Όπως προαναφέρθηκε, πάντως, η Αθήνα δεν πρόκειται να βάλει το… κάρο μπροστά από το άλογο. Συνεπώς, πρώτα θα υπάρξουν οι διασφαλίσεις ότι η αποκλιμάκωση είναι έμπρακτη και θα μπορεί να είναι διαρκής και στη συνέχεια άμεσα μπορεί να δρομολογηθεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας, για την οποία πιέζει έντονα το Βερολίνο, ως «μπροστινός» και άλλων παικτών στη σκακιέρα, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, με τον Σαρλ Μισέλ, σημειωτέον, να έχει αφήσει στην άκρη την ιδέα που εξέφρασε για μια πολυμερή διάσκεψη με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News