«Σπουδαία πράγματα συμβαίνουν όταν συναντιούνται οι άνθρωποι με τα βουνά», έγραψε κάποτε ο Ουίλιαμ Μπλέικ και σίγουρα δεν είχε άδικο ο κορυφαίος άγγλος ποιητής.
Οι άνθρωποι τα βουνά τα έχουν αγαπήσει και τα έχουν θεοποιήσει, όπως ακριβώς τα έχουν μισήσει και τα έχουν δαιμονοποιήσει. Εχουν καταφύγει σε αυτά για να σωθούν και να κρυφτούν αλλά και για να ζήσουν απλά και να εργαστούν ή για να γαληνέψουν την ψυχή τους ενώ στη συνέχεια βάλθηκαν να τα κατακτήσουν αλλά και να τα εκμεταλλευτούν.
Ανέκαθεν ο δεσμός των ανθρώπων με τα βουνά ήταν εξαιρετικά σημαντικός και ποτέ εφήμερος, σχεδόν πνευματικός.
Αυτές οι σκέψεις και, κυρίως, η ρήση του Μπλέικ αποτέλεσαν τη βάση για το στήσιμο μιας ολόκληρης φωτογραφικής έκθεσης – «Vivere in Αlto» (Ζώντας Ψηλά) – στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται οι στενές σχέσεις των ανθρώπων με τα βουνά, όπως τις κατέγραψαν με τον φακό τους κορυφαίοι φωτογράφοι του πρακτορείου Magnum Photos, από τον Ρόμπερτ Κάπα έως τον Στιβ ΜακΚάρι.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Castel Caldes, ένα μεσαιωνικό κάστρο στην κοινότητα Καλντές στην επαρχία του Τρέντο στη Βόρεια Ιταλία και θα διαρκέσει έως τις αρχές Οκτωβρίου. Εκτίθενται περίπου εκατό φωτογραφίες που εστιάζονται όλες στην «αέναη διαλεκτική σχέση», γράφει ο Μαουρίτσιο ντι Φάτσιο, της La Repubblica, των ανθρώπων με τα βουνά, αναδεικνύοντας τις πολλές και ιδιαίτερες πτυχές αυτής της σχέσης.
Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι, φυσικά, τα βουνά, τα οποία, όμως, αναδεικνύονται μέσω των ανθρώπων εργάζονται σε αυτά, μέσω των ανθρώπων που τα επισκέπτονται ως περιπατητές ή ορειβάτες, μέσω των ανθρώπων που αποφασίζουν, από ανάγκη ή επιλογή, να ζήσουν σε αυτά, «ανάμεσα στα μονοπάτια, στους βράχους και τα σύννεφα», και να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες συνεπάγεται αυτή η απόφασή τους.
Στο πλαίσιο της έκθεσης αναδεικνύεται επίσης ο αντίκτυπος του τουρισμού στα βουνά και οι όποιες ανθρώπινες παρεμβάσεις για την προστασία τους αλλά και την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους, η σχέση των αρχαίων πολιτισμών με τα βουνά αλλά και η μαγεία του υψόμετρου ενώ μία άλλη ενότητα αφορά τα βουνά ως θέατρα πολέμου. Εκτίθενται φωτογραφίες μεταξύ άλλων και των Βέρνερ Μπίσοφ, Ελιοτ Εργουιτ, Αλεξ Γουέμπ, Λέοναρντ Φριντ, Τόμας Χέπκερ, Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, Σέρχιο Λαραΐν, Πατρίκ Ζακμάν, Φίλιπ Τζόουνς Γκρίφιθς, κ.ά..
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News