Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου στα γραφεία της Πειραιώς.
Στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θέοδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας, ενώ στη δωδέκατη και τιμητική θέση, μια νέα αγρότισσα από τη Μαγνησία, η Αννα Καστάνη, και στην τελευταία ένας άνθρωπος που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «αγαπάει βαθιά τη ΝΔ», ο Αντώνης Σγαρδέλης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Προχωράμε σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά! https://t.co/8QPKfKjBWP pic.twitter.com/hASa4Etyta
— ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (@neademokratia) April 28, 2023
Πρόκειται για ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας που δεν αποτελείται από εκπροσώπους του star system και από στενές κομματικές επιλογές, αλλά από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και τις ανάγκες της, που σηματοδοτούν τις δυνατότητες των Ελλήνων, τόσο στη χώρα μας, όσο και στη Διασπορά.
Τα μέλη του ψηφοδελτίου αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την μεταρρύθμιση του κράτους, την ανάπτυξη και κυρίως τη νέα γενιά, με επιλογές από την Κοινωνία των Πολιτών, τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τομέα της παραγωγής και εκπροσώπους του Ελληνισμού της Διασποράς και όλων των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και ανθρώπους που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης με επιτυχία, αναδεικνύοντας μια νέα φιλοσοφία στη δημόσια διοίκηση.
Η σύνθεσή του αποτυπώνει την Ελλάδα των ισότιμων ευκαιριών με τη συμμετοχή των γυναικών να φτάνει στο 53%, όταν επτά από τους 15 υποψηφίους είναι κάτω των 45 και τρεις εξ αυτών κάτω των 35. Αντίστοιχα, τρεις υποψήφιοι είναι ενεργά μέλη των Ελλήνων της Διασποράς, ενώ επίσης τρεις εκ των υποψηφίων ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.
Αναλυτικά η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ
Επικεφαλής, στην πρώτη εκλόγιμη θέση, η Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία τοποθετήθηκε γιατί συμβολίζει όπως είπε ο πρωθυπουργός την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία και στο Μεταναστευτικό.
Στην δεύτερη εκλόγιμη θέση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στην τρίτη εκλόγιμη θέση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης.
Ακολουθούν οι:
Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού),
Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας,
Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οικονομολόγος, ιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, «Υπέροχες Γυναίκες» (με τις τρεις από τις έξι εν δυνάμει εκλόγιμες θέσεις να πηγαίνουν σε γυναίκες, σε συνέχεια της σχετικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού),
Μαρία Πολύζου, αθλήτρια, μαραθωνοδρόμος,
Γεωργία Βαχαρίδη, δικηγόρος,
Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης ΑΠΘ (ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρύτανης λίγο πριν λήξει η θητεία του, λόγω ηθικού -όπως είπε- ασυμβίβαστου και όχι νομικού κωλύματος),
Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος,
Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός,
Αννα Καστάνη, αγρότισσα από τη Μαγνησία, ως εκπρόσωπος του πρωτογενούς τομέα,
Σπύρος Καρανικόλας, πρώην στέλεχος του ΚΙΝΑΛ,
Πορφυλένια Κανελλοπούλου, δικηγόρος και μέλος της ΟΝΝΕΔ,
Αντώνης Σγαρδέλης, εκ των ιδρυτικών μετόχων της ΑΒΑΞ, παλαιό κομματικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Ηθελα να κάνουμε κάτι διαφορετικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την παρουσίαση των υποψηφίων, «να επιβραβεύσω μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό γυναίκες και άνδρες που έχουν διακριθεί από τη δουλειά τους και όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα που να κομίζουν υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Επέλεξα το είναι από το θεαθήναι».
«Δεν είναι ψηφοδέλτιο με σελέμπριτις – πρέπει να τους γκουγκλάρετε», ήταν η ατάκα του Πρωθυπουργού που ξεσήκωσε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ανακοίνωσε, τίθεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη – «πρόσωπο που συμβολίζει την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στα θέματα υγείας και κομίζει την απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια και τη βούληση να κάνει τη διαφορά σε έναν τόσο κρίσιμο χώρο. Η Ειρήνη συμβολίζει επίσης ότι με επιμονή και σκληρή δουλειά μπορείς να πετυχαίνεις χωρίς να υπάρχει όριο στο όνειρο».
Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αγαπηδάκη ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως είναι εξαιρετική τιμή να βρίσκεται στη θέση αυτή. «Φέρνουμε στο προσκήνιο την εργασία ως αξία που είχαμε παραδοσιακά πολύ ψηλά στην κοινωνία μας. Οι άνθρωποι της γενιάς μου ειδικά αυτοί που ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη χώρα χρωστάμε πολλά. Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα σε κάθε γωνιά της πατρίδας με μια δέσμευση σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα. Θα δώσουμε μάχη για να μην μείνει κανείς πίσω», δεσμεύθηκε.
Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον Πρωθυπουργό να τον συγχαίρει για το έργο που έχει να επιδείξει στο υπουργείο και την επιτυχή πορεία των δημόσιων οικονομικών.
Ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για βαθύτατη τιμή – το επιστέγασμα, όπως είπε, μίας μακράς και κάθε άλλο περί ευθύγραμμής πολιτικής πορείας. «Προσπάθησα να υπηρετήσω φιλελεύθερες πολιτικές. Είμαι υπερήφανος γιατί είχα να υπηρετήσω στην πιο παραγωγική κυβέρνηση της τελευταίας 45ετίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές και αυτή είναι η αλλαγή σε σχέση με άλλες προσπάθειες γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και αυτό είναι το μεγάλο όφελος της 4ετιας για την Ελλάδα», σημείωσε.
Στην τρίτη θέση, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης και ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού στο εξωτερικό. «Οταν του ζήτησα να δημιουργήσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Προέταξε νέο ήθος στην πολιτική προτάσσοντας το έργο και όχι τα λόγια. Είναι τιμή που τον έχουμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
«Μεγάλη τιμή και ευθύνη» είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι «ο Ελληνισμός είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι».
Στην τέταρτη θέση, η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ «μια καταξιωμένη επιστήμονας σε θέματα που αφορούν την κατάρτιση και την πιστοποίηση», όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Στην πέμπτη θέση, ο Γιώργος Σταμάτης – «ένας άνθρωπος που», όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «μου άνοιξε τα μάτια και με έφερε σε επαφή με αυτούς που βρίσκονται έξω από τα φώτα της προσοχής της πολιτείας».
«Δικαιοσύνη είναι ο κάθε ένας πολίτης να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινάει επί ίσοις όροις μαζί με τους άλλους. Και να υπάρχει ένα κράτος και ένας πρωθυπουργός που να μεριμνά για αυτούς», είπε από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης.
Στην έκτη θέση η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οικονομολόγος που «ανέδειξε ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, την κοινωνία των πολιτών και της ευαισθησίας που δείχνουμε σε θέμα που αφορούν τις γυναίκες», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ενώ έχω ενεργή δράση στην κοινωνία των πολιτών, δεν έχω εμπειρία στην πολιτική. Μεγαλώνω δυο παιδιά σε μια χώρα που θέλω να τα δω να ζουν. Θα ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε σήμερα» είπε από την πλευρά της. Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Υπέροχες Γυναίκες» που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του. Είναι οικονομολόγος και ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Στην έβδομη θέση, η σπουδαία μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου – «μια ακόμα σπουδαία γυναίκα, μια αθλήτρια που μίλησε με θάρρος για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εδωσα πολλούς αγώνες και ό,τι πέτυχα έγινε γιατί δεν τα παράτησα ποτέ. Είμαι έτοιμη να δώσω τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου για να δούμε την Ελλάδα ψηλά», τόνισε εκείνη από την πλευρά της.
Στην όγδοη θέση, η Γεωργία Βαχαρίδη, δικηγόρος. «Σήμερα είμαι εδώ να δηλώσω ότι είμαι ενεργή σε αυτή την προσπάθεια με όσες δυνάμεις έχω. Και νομίζω ότι όλοι έχουμε πολλές» είπε ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Στην ένατη θέση, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου – ένας άνθρωπος που, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «έχει ταυτίσει την ακαδημαϊκή του διαδρομή με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στα πανεπιστήμιά μας».
«Πάντα κρινόμαστε όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά μας, αλλά και την συνέπειά μας σε όσα λέμε. Και εσείς κ. Πρωθυπουργέ το έχετε αποδείξει αυτό» είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας παράλληλα και την παραίτησή του από τη θέση του πρύτανη, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του -αν και όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει νομικό κώλυμα- λόγω ηθικού -όπως είπε- ασυμβίβαστου.
Στη δέκατη θέση είναι ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Διασποράς.
Και στην ενδέκατη ένας ακόμα εκπρόσωπος του Ελληνισμού του εξωτερικού, η Μαρία-Διοΐλη Διαμαντοπούλου από το Παρίσι, με ειδίκευση στην εκπαίδευση.
Αμφότεροι τόνισαν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.
«Είναι δεδομένο ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα και δεσμεύομαι την δεύτερη τετραετία να κάνουμε πράξη το αυτονόητο, να ψηφίζεις δηλαδή από τον τόπο διαμονής σου», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Στη δωδέκατη και τιμητική θέση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια νέα αγρότισσα από τη Μαγνησία, η Αννα Καστάνη, η οποία -όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός- δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση, γιατί έπρεπε να προσέχει τα παιδιά της. Η συμμετοχή της, τόνισε, συμβολίζει το μεγάλο προσωπικό μου ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα.
Στη 13η θέση, ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «μπορεί να προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο και η συμμετοχή του αποδεικνύει ότι μπορεί να μην είμαστε το ίδιο χρώμα, αλλά μετέχουμε στον κοινό αγώνα».
«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την πατρίδα. Με τιμά η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας» είπε από την πλευρά του ο κ. Καρανικόλας. «Η πατρίδα μας πλήρωσε πολύ ακριβά τον λαϊκισμό και τους πειραματισμούς κάποιων. Ευτυχώς έχουμε αλλάξει σελίδα» συμπλήρωσε.
Στη 14η θέση, η Πορφυλένια Κανελλοπούλου – «η πιο νεαρή συμμετοχή του ψηφοδελτίου μας – όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ- εκπρόσωπος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος».
«Μεγάλη η τιμή να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προέρχομαι από μια γενιά που βίωσε πολλές κρίσεις. Εσείς σε αυτή τη γενιά σταθήκατε δίπλα. Εγώ δηλώνω παρούσα σε αυτή την προσπάθεια που κάνετε», δήλωσε η κυρία Κανελλοπούλου.
Τέλος, στη 15η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Αντώνης Σγαρδέλης – στενότατος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθιά τη ΝΔ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Ηθελα με την επιλογή μου αυτή – εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να τιμήσω έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Που υπηρέτησε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ και με συνδέει μια βαθιά προσωπική φιλία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News