Στο YouTube ποστάρει με το ψευδώνυμο «Zizou Vlogs», ενώ στο Snapchat υπογράφει ως «marroquino95». Ο Ζουίρ Μπουνού είναι ένας videoblogger και influencer από το Μαρόκο, κάποια από τα βίντεο του οποίου έχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο θεάσεις. Η ειδικότητά του, ωστόσο, είναι σίγουρα ιδιότυπη. Γιατί ο Ζιζού αφηγείται τα ταξίδια που πραγματοποίησε ανά την υφήλιο ως «sans-papiers», χωρίς χαρτιά στα γαλλικά, δηλαδή ως παράτυπος μετανάστης. Στα βίντεό του παρουσιάζονται οι διαδρομές που ακολούθησε και όλα όσα πέρασε ούτως ώστε να καταφέρει να εισέλθει παράτυπα σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η τελευταία ήταν οι ΗΠΑ, στις οποίες έφτασε περνώντας παράνομα τα σύνορα άλλων δέκα χωρών.
«Οι βορειοαφρικανοί μετανάστες μοιράζονται εδώ και πολύ καιρό συμβουλές όσον αφορά το πώς θα εισέλθουν στην Ευρώπη και την Αμερική. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν μια ρομαντική εικόνα της ζωής μετά το τέλος του ταξιδιού. Αυτές οι αναρτήσεις έχουν ενθαρρύνει εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοαφρικανούς να μεταναστεύσουν παράτυπα. Τώρα vloggers σαν τον Ζιζού μεταμορφώνουν τα ταξίδια τους σε διασκέδαση. Και ενδέχεται να ενθαρρύνουν μια νέα γενιά να τα μαζέψει και να φύγει», εξηγεί ο Economist σε ρεπορτάζ του.
Τα βίντεο των influencers μεταναστών βρίθουν από χρήσιμες πληροφορίες και από πολύτιμες συμβουλές για να αποπειραθεί κάποιος να μεταβεί στην όποια «Γη της Επαγγελίας» παράτυπα. Παρακολουθώντας τα, εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξοι μετανάστες μαθαίνουν, για παράδειγμα, σε ποια σύνορα οι αστυνομικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν τα στραβά μάτια (έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου φυσικά) αλλά και πώς να αποτρέψουν την απέλασή τους σε περίπτωση που συλληφθούν. «Υποστήριξε ότι είσαι ανήλικος, ότι είσαι από τη Λιβύη και ότι αναζητάς τον πατέρα σου», συνιστά ένας από τους vloggers της παράτυπης μετανάστευσης.
«Βοηθώ τους Βορειοαφρικανούς να ξεπεράσουν τον φραγμό του φόβου και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να φτάσουν στη Δύση», ανέφερε ο Μουράτ Μζουρί, πρώην πωλητής ρούχων από το Μαρόκο και νυν διάσημος vlogger, τα βίντεο του οποίου παρακολουθούν κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία και τη Λιβύη, με αποτέλεσμα εκείνος να κερδίζει έως και 2.000 δολάρια τον μήνα από διαφημίσεις στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές Μάθιου Χέρμπερτ και Ανίμ Γκουλιντί, συνεργάτες του αφρικανικού Κέντρου Μελετών για την Ασφάλεια (Institute for Security Studies – ISS) «οι σχετικές με τη μετανάστευση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται και ο αριθμός των νεαρών Βορειοαφρικανών που μεταναστεύουν στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει τη δημιουργία μιας ομάδας δικτυωμένων influencers πρόθυμων να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να προσφέρουν συμβουλές» σε όλους όσοι είναι αρκετά αποφασισμένοι ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Βορειοαφρικανοί μιλάνε γαλλικά, καθώς και τις περισσότερες αραβικές τοπικές διαλέκτους, συμβάλλει σημαντικά στο να διαδίδονται τα βίντεο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Οι αναρτήσεις, είτε στο YouTube είτε στο WhatsApp ή το FaceTime ή το Instagram Live και το Facebook, αποτελούν συγχρόνως θέλγητρο και πολύτιμο οδηγό για εκατομμύρια ανθρώπους που ονειρεύονται να μεταναστεύσουν και να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους.
«Μέσω ημερήσιων ή εβδομαδιαίων video blogs και αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι βορειοαφρικανοί εμιγκρέδες στην Ευρώπη προσφέρουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της ηπείρου. Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως καθαρή και ασφαλής, γεμάτη οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες. Οι σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών χαρακτηρίζονται δίκαιες και λειτουργικές. Αυτά τα βίντεο συνθέτουν ουσιαστικά μια εικόνα της Ευρώπης που βρίσκεται στους αντίποδες της καθημερινότητας πολλών Βορειοαφρικανών», πρόσθεσαν οι δύο αναλυτές, επισημαίνοντας ότι μέσω των εν λόγω βίντεο η μετανάστευση, παρά τα όσα –πολλά– αρνητικά και επικίνδυνα συνεπάγεται, καθίσταται θελκτική όχι μόνον στα μάτια των φτωχών και απεγνωσμένων Βορειοαφρικανών αλλά και των μελών της μεσαίας τάξης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News