509
H χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των σχολείων όσο και στους ίδιους τους μαθητές | Shutterstock

Βρετανία: Ζητούν διά νόμου απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 18:42
H χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των σχολείων όσο και στους ίδιους τους μαθητές
|Shutterstock

Βρετανία: Ζητούν διά νόμου απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 18:42

Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται πλέον στα χέρια μαθητών ακόμη και δημοτικών σχολείων, αποτελώντας εστία δημιουργίας διαφόρων  προβλημάτων τόσο στη λειτουργία των σχολείων όσο και στα ίδια τα παιδιά.

Μία από τις μάστιγες της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία είναι ότι κάποιοι από τους μαθητές καταγράφουν φωτογραφίες ή βίντεο από συμμαθητές τους όταν εκείνοι είναι στην τουαλέτα ή αλλάζουν στα αποδυτήρια, καθώς και ότι κάποιοι μαθητές τοποθετούν το κινητό τους σε σημείο τέτοιο ώστε να καταγράφουν εικόνες κάτω από τη φούστα μιας μαθήτριας. Στη συνέχεια, είτε τις στέλνουν στα κινητά τηλέφωνα της σχολικής κοινότητας, είτε τις αναρτούν στο Διαδίκτυο, είτε, σε αρκετές περιπτώσεις, τις χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα θύματά τους με δημοσιοποίησή τους, ώστε να αποκομίσουν οικονομικά ή άλλα οφέλη.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, στελέχη βρετανικών οργανώσεων οικογενειακής προστασίας και οργανώσεων για την παιδεία συναντήθηκαν με βουλευτές και τους ζήτησαν να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της χώρας, ώστε να σταματήσει κυρίως αυτή η πορνογραφική δραστηριότητα.

Η συνάντηση των οργανώσεων έγινε με μέλη της επιτροπής γυναικών και ισοτήτων της Βουλής των Κοινοτήτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, τα παιδιά εκτίθενται ευρεώς σε πορνογραφικό υλικό, σημαντικό μέρος του οποίου περνάει μέσα από τα κινητά τηλέφωνα, άρα πρέπει να εμποδιστεί η χρήση τους στα σχολεία.

«Η ζημιά που παθαίνουν τα παιδιά από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό είναι μεγάλη και σημαντικό ποσοστό αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα. Πρέπει να αναλογιστούμε πόσο πολλά παιδιά έχουν κινητά. Τα σχολεία δεν αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στα παιδιά: όταν ενηλικιωθούν, πιθανόν να μην μπορούν να συνάπτουν υγιείς σχέσεις με το άλλο φύλο. Ειδικά όσον αφορά τα αγόρια, κινδυνεύουμε να έχουμε μια ολόκληρη γενιά που αργότερα δεν θα μπορεί να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις με τις γυναίκες. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν κινητά τηλέφωνα στα σχολεία. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έκθεσης των παιδιών στην πορνογραφία, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε ούτε το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών» ανέφερε ενώπιον της επιτροπής η Λούσι Μαρς, στέλεχος της οργάνωσης Family Education Trust.

Οι τελευταίες σχετικές έρευνες που έχουν γίνει στη Βρετανία συνδέουν άμεσα την έκθεση σε πορνογραφία με την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και με επιθέσεις σεξουαλικού χαρακτήρα ανάμεσα σε παιδιά.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, τα σχολεία οφείλουν να οργανώσουν συναντήσεις με γονείς για να συζητηθεί το πρόβλημα της πορνογραφίας αφού πολλοί από αυτούς εγνοούν ή ακόμη και αρνούνται το γεγονός ότι τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με πορνογραφικό υλικό.

«Τα σχολεία πρέπει να κάνουν εκπαιδευτικά μαθήματα στους γονείς για το τι σημαίνει online πορνογραφία. Δεν έχει σημασία πόσο έλεγχο έχεις εσύ στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σου, γιατί είναι πιθανό να εκτεθεί σε πορνογραφικό υλικό, και μάλιστα σκληρό, από ένα άλλο παιδί» υποστηρίζει η Τάνια Κάρτερ, μέλος της οργάνωσης Safe Schools Alliance

Πριν από τρεις μήνες, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τον τρόπο συζήτησης και εκπαίδευσης των μαθητών στις διαπροσωπικές σχέσεις και το σεξ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...