Μία πόλη στη Σουηδία έγινε η πρώτη στη χώρα η οποία απαιτεί από τους επαίτες της να εκδώσουν άδεια η οποία θα κοστίζει 250 κορόνες (23 ευρώ) και θα ισχύει για τρεις μήνες.
Για να την αποκτήσει κανείς πρέπει να έχει την αστυνομική του ταυτότητα και να συμπληρώσει μία φόρμα η οποία είναι διαθέσιμη στα αστυνομικά τμήματα της χώρας και στο διαδίκτυο. Πλέον, αν κάποιος βρεθεί να ζητιανεύει στους δρόμους της Εσκιλστούνα χωρίς άδεια επαιτείας, τότε θα αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους μέχρι και 4.000 κορονών (371 ευρώ)
Ο Τζίμι Γιάνσον, ένας σοσιαλδημοκράτης τοπικός σύμβουλος, λέει στον Guardian, πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί να «γραφειοκρατικοποιήσει» την πρακτική της επαιτείας, φέρνοντας τους άστεγους και άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες πιο κοντά στις τοπικές αρχές και στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Ομως δεν συμφωνούν όλοι με τις απόψεις του Γιάνσον. Επικριτές του νόμου πιστεύουν πως η απαίτηση της άδειας αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στην επαιτεία.
Με βάση τον Τόμας Λίντρος, μέλος φιλανθρωπικής οργάνωσης, το καινούργιο σύστημα μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των επαιτών, πιθανότατα από συμμορίες οι οποίες μπορεί να προσφερθούν να πληρώσουν για τις άδειες επαιτείας τους και έπειτα να ζητήσουν υπέρογκα ποσά ως αντάλλαγμα.
Ο Γιάνσον απάντησε στους επικριτές του σχεδίου του συμβουλίου λέγοντας: «Αυτό το μέτρο δεν προσπαθεί να αποδυναμώσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά να απαντήσει το μεγαλύτερο ερώτημα: Κατά πόσο θεωρούμε πως η επαιτεία έχει θέση στο Σουηδικό μοντέλο πρόνοιας». Και συμπλήρωσε: «Εντονη κριτική ασκείται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης του φαινομένου της επαιτείας, αλλά δεν παρατηρώ παρόμοιο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζητιανεύουν».
Μέσα στον τελευταίο χρόνο, πολλές σουηδικές πόλεις έχουν, επίσημα, απαγορεύσει την επαιτεία, έπειτα από απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου.
Οπως δήλωσε το κρατικό δίκτυο STV, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν 8 αιτήσεις για άδειες, ενώ 3 ευρωπαίοι πολίτες που ζητιάνευαν στους δρόμους ενημερώθηκαν από την αστυνομία για τον νέο νόμο και έφυγαν.
Σύμφωνα με το Aftonbladet, κάποιοι επαίτες άρχισαν να πουλάνε κεράσια, ώστε να αποφύγουν τα πιθανά πρόστιμα, μια εξέλιξη που ο Γιάνσον θεώρησε «αναμενόμενη».
Ο Τόμας Μπέργκβιστ, αρχηγός του αστυνομικού σώματος της Εσκιλστούνα, δήλωσε πως οι δικηγόροι που είναι στη διάθεση του δήμου σκέφτονται πώς να αντιδράσουν. «Πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση σαν σύνολο και να αποφασίσουμε κατά πόσο αυτός είναι ένας τρόπος παράκαμψης του νόμου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News