Τα καλλιστεία έχουν προ πολλού απαγκιστρωθεί από τις βλακείες που απαθανάτισε ο ελληνικός κινηματογράφος των εποχών προ ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι είδος μουσικής ακούει η καλλονή, αν (ξέρει να) διαβάζει, αν έχει εραστή ποδοσφαιριστή της Β’ Πειραιώς και λοιπά «προσωπικά δεδομένα». Οι διαγωνισμοί ομορφιάς έχουν ξεφύγει πολύ. Απέκτησαν όχι μόνο πολιτικό άρωμα, αλλά και επαναστατικό, της εθνικής ανεξαρτησίας!
Κάποιοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ζιμπάμπουε, δηλαδή κάποιοι μαύροι (98% στο σύνολο του πληθυσμού), αντιμετώπισαν «ρατσιστικά» τη λευκή κοπέλα που αναδείχθηκε «Μις Ζιμπάμπουε».
View this post on Instagram
Η καλλονή Μπρουκ Μπρουκ-Τζάκσον (Brooke Bruk-Jackson) αιφνιδιάστηκε και «δεν περίμενε τόση εχθρότητα» έγραψε η Corriere della Sera. Και να πει κανείς ότι θεωρούσε τη χώρα της ακόμη «Ροδεσία»… Σε καμία περίπτωση. Διότι η Μπρουκ γεννήθηκε επί ανεξαρτησίας, πριν από 21 χρόνια, στο Χαράρε.
Ως φαίνεται όμως, ο αποικιοκρατικός βρετανικός ζυγός έχει ρίξει βαριά σκιά στην κοινωνία της αφρικανικής χώρας και χρειάζεται πολύς χρόνος για να κοπάσουν τα πάθη. «Αυτή λευκή, σε χώρα μαύρων. Η Μπρουκ, μοντέλο και αισθητικός, θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στο Miss Universe στις 18 Νοεμβρίου. Σε αυτά τα καλλιστεία η Ζιμπάμπουε επιστρέφει ύστερα από δύο δεκαετίες και βάλε, καθώς δεν πραγματοποίησε διαγωνισμό ομορφιάς επί 22 χρόνια».
Ωστόσο οι μαύροι περίμεναν το χρώμα τους να αντιπροσωπεύσει τη χώρα τους – σωστό και δίκαιο, αν εξεταστούν τα πράγματα από απόψεως εθνικής ανεξαρτησίας και πατριωτικής περηφάνιας. Οι λευκοί είναι μόλις το 1% του πληθυσμού, καθώς εκεί ζουν και λίγοι Ασιάτες και μιγάδες. Στα social media οι Αφρικανοί είπαν τον πόνο τους. Ακομψα ίσως, υπερβολικά, «ρατσιστικά» κιόλας. «Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με σχόλια του στυλ: ‘‘Ακρως απογοητευτικό’’, ‘‘Είσαι ξένη’’, ‘‘Οι παππούδες μου στριφογυρίζουν στους τάφους τους’’, κ.ά. παρόμοια».
Pana Miss Universe Zimbabwe I don’t want to be racist but It’s not giving Zimbabwe🥲
— Mskana wekuMasvingo (@Faffie_Danish1) September 17, 2023
Ηταν θυελλώδης και κάπως υβριστική η αποδοκιμασία που εισέπραξε η καλλονή, αν και δεν έφταιξε σε τίποτε η ίδια (για τους δικούς της παππούδες δεν μάθαμε, ούτε όμως βάζουμε το χέρι στη φωτιά). Μάλιστα απενεργοποίησε και τα σχόλια στην ανάρτησή της στο Instagram με την οποία πανηγύρισε τη νίκη της. Οι αντιδράσεις, πάντως, δεν κόπασαν. Πέρασαν μερικές ημέρες και η Μπρουκ έκανε την εξής δήλωση: «Το χρώμα του δέρματος δεν πρέπει να καθορίζει έναν άνθρωπο». Τη χώρα όμως; Δεν την καθορίζει τη χώρα το χρώμα του λαού της;
This Miss Universe Zimbabwe just goes to show how much a lot of black Zimbabweans, have internalised racism. And you see it in many aspects of life, the way people adore white recognition and association with white people is so sad and embarrassing.
— Chipo (@chipobrighton) September 19, 2023
Η Corriere επιχείρησε να εξηγήσει τις διαμαρτυρίες με την παράθεση ιστορικών στοιχείων: «Δεν είναι εύκολη υπόθεση όλ’ αυτά στη χώρα που κατά το παρελθόν σημαδεύτηκε από τον φυλετισμό. Πρώην βρετανική αποικία, η πρώην Ροδεσία υπήρξε πεδίο μακροχρόνιων μαχών για ανεξαρτησία, από το 1964 έως το 1979. Οι ντόπιοι πολέμησαν την κυριαρχία των αποικιοκρατών και της λευκής μειονότητας. Με την ανεξαρτησία της, η Ζιμπάμπουε άρχισε τη διαδικασία συμφιλίωσης, όμως το παρελθόν δεν είχε εξαλειφθεί. Το απέδειξαν το 2000 οι αγώνες αναδιανομής της γης στους μαύρους, γης που μέχρι τότε νέμονταν οι λευκοί».
Και κατέληξε ως εξής: «Είναι σαφές ότι τα καλλιστεία Miss Universe είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός διαγωνισμός ομορφιάς για τη Ζιμπάμπουε: μετατρέπεται σε ένα πεδίο όπου η φυλετική δυναμική της χώρας μπορεί να προβληθεί. Στη μέση βρίσκεται αυτό το κορίτσι που μάλλον δεν περίμενε τόση εχθρότητα. Ανήκει σε εκείνη τη μειονότητα που, αν και μικρή, αφηγείται ένα μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ζιμπάμπουε. Ωστόσο αυτό το στοιχείο δεν ήταν αρκετό για να την προστατεύσει από τις επιθέσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News