Η 70χρονη Ελίζε Λουτζ και ο 67χρονος Χάρι Ντέκερς από την Ολλανδία είναι οι πρώτοι άνθρωποι στην Ευρώπη που κατοικούν σε μια αδειοδοτημένη οικία η οποία είναι εξ ολοκλήρου προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Πρόκειται για ένα ζευγάρι συνταξιούχων το οποίο στις 29 Απριλίου μπήκε στο νέο σπιτικό του, όχι με το κλειδί στο χέρι αλλά με το κινητό, καθώς η κλειδαριά της εισόδου όπως και πολλές ακόμα λειτουργίες του νέου τους σπιτικού, ελέγχονται μέσω ειδικού application. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι υποστηρικτές του εγχειρήματος ευελπιστούν ότι η απόφαση του ζευγαριού θα ανοίξει τον δρόμο σε αυτή την φουτουριστική επιλογή κατοικίας.
To… εκτυπωμένο σπίτι είναι ένα από τα πέντε που σκοπεύει να κατασκευάσει η εταιρεία Saint-Gobain Weber Beamix σε ένα οικόπεδο δίπλα στο Κανάλι Βεατρίκη που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Αϊντχόφεν. To όλο εγχείρημα έχει λάβει την ονομασία Project Milestone και η τελευταία από αυτές τις πέντε κατοικίες θα είναι τριώροφη και θα διαθέτει τρία υπνοδωμάτια.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη κατοικίες μεγάλο μέρος των οποίων είναι προϊόν 3D εκτύπωσης. Ομως το ζευγάρι στην Ολλανδία είναι οι πρώτοι κάτοικοι ενός σπιτιού που αποτελεί 100% προϊόν εκτύπωσης και παίρνει παράλληλα την σχετική άδεια μόνιμης διαμονής ανθρώπων σε αυτό. Πρόκειται για μια κατοικία 94 τετραγωνικών μέτρων με δύο υπνοδωμάτια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της οποίας συνεργάστηκαν η εταιρεία Vesteda με το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν.
Η μέθοδος και τα οφέλη
Για την κατασκευή της κατοικίας χρησιμοποιήθηκε ένας τεράστιος ρομποτικός βραχίονας από το ακροφύσιο του οποίου έβγαινε ένα ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση είδος τσιμέντου που «τυπώνεται» σε πολλά λεπτά στρώματα, το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε οι τοίχοι να είναι ισχυροί. Τα ακροφύσια έπρεπε να αλλάζουν μετά από μερικές ώρες λειτουργίας κάτι που αποτυπώνεται στα μικρά λάθη που υπάρχουν πάνω στο εκτυπωμένο τσιμέντο. Οι κατοικίες τρισδιάστατης εκτύπωσης εκτός από τον μοντέρνο σχεδιασμό και εργονομία τους έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος και ο τρόπος κατασκευής τους είναι φιλικός στο περιβάλλον.
«Ο χρόνος που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί αυτή η κατοικία ήταν μόλις 120 ώρες. Το μηχάνημα εργαζόταν χωρίς διακοπή αφού δεν χρειαζόταν να σταματά για ξεκούραση ή για φαγητό» δηλώνει ο Μπας Χιούσμανς, στέλεχος της εταιρείας Weber Benelux, θυγατρικής της Saint-Gobain.
Το ζευγάρι των συνταξιούχων άλλαξε τέσσερις κατοικίες τα τελευταία έξι χρόνια από την στιγμή που έφυγαν από κοντά τους οι κόρες τους. Είδαν στο Διαδίκτυο την αγγελία, τους άρεσαν τα σχέδια της 3D printed κατοικίας και αποφάσισαν να διαμείνουν σε πρώτη φάση για έξι μήνες εκεί με ενοίκιο 800 ευρώ τον μήνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News