Ένα ζευγάρι Αμερικανών περίμενε μια ζωή – συν 80 ημέρες λόγω πανδημίας – για να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.
Η Κολίν και ο Μάρβιν Χιούσον, συνταξιούχοι από το Μίσιγκαν, ήταν, τιμής ένεκεν, οι πρώτοι στη σειρά όταν ο αρχαιολογικός χώρος άνοιξε ξανά στο κοινό την Τρίτη το πρωί, μετά το κλείσιμό του λόγω της πανδημίας.
Η απίθανη περιπέτειά τους ξεκίνησε στις αρχές Μάρτη, όταν ταξίδεψαν αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στη Ρώμη και από εκεί στην σύγχρονη Πομπηία, μια κωμόπολη που εξυπηρετεί τους τουρίστες στον αρχαιολογικό χώρο.
Η χώρα όμως μπήκε σε καραντίνα ακριβώς εκείνες τις ημέρες και το ζευγάρι δεν κατάφερε να επισκεφθεί την αρχαία Πομπηία -έναν χώρο που ονειρεύονταν να δούνε από τότε που παντρεύτηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Σε πείσμα των καιρών και της κατάστασης, το ζευγάρι αποφάσισε να παραμείνει στην Ιταλία, περιμένοντας υπομονετικά να ανοίξει ξανά ο χώρος.
Τους βοήθησε και ο σπιτονοικοκύρης που τους νοίκιαζε το δωμάτιο Airbnb που είχαν κλείσει, κατεβάζοντας αρκετά το ημερήσιο κόστος διαμονής.
Και μόλις ανακοινώθηκε πως η Πομπηία θα άνοιγε ξανά, οι δυο Αμερικανοί ήταν πρώτοι πρώτοι στην ουρά.
«Περιμέναμε υπομονετικά να ανοίξει ξανά ο χώρος», είπε η Κολίν, για να συμπληρώσει ο συζυγός της ότι «εδώ είμαστε, τα καταφέραμε τελικά. Χρειάστηκαν μόνο δυόμιση μήνες».
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας, ένας τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς, άνοιξε ξανά τις πύλες του στους επισκέπτες την Τρίτη.
Βέβαια, κατά την πρώτη αυτή ημέρα της επαναλειτουργίας του, έπειτα από δυόμισι μήνες που έμεινε στα σπίτια του ο κόσμος και έκλεισαν όλοι οι δημόσιοι χώροι, οι δημοσιογράφοι και οι ξεναγοί ήταν περισσότεροι από τους τουρίστες που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το άνοιγμά του.
Η θερμοκρασία κάθε επισκέπτη που εισερχόταν στον χώρο καταγραφόταν από μια θερμική κάμερα, ενώ υποχρεωτική ήταν κι η απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό διάλυμμα.
Για αυτή την πρώτη φάση της επαναλειτουργίας, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει δύο εβδομάδες, επιτρέπεται να ακολουθείται μόνο μία προκαθορισμένη διαδρομή, αποκλειστικά στους κύριους δρόμους αυτής της αρχαίας πόλης κοντά στη Νάπολη, η οποία θάφτηκε από την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Επίσης θα είναι δυνατή και η πρόσβαση σε ορισμένες από τις σημαντικές επαύλεις της, εκείνες που έχουν επαρκή εσωτερικό χώρο, ώστε να τηρείται η κοινωνική απόσταση.
Από τις 9 Ιουνίου, νέες διαδρομές θα ανοίξουν για τους επισκέπτες, όμως όλοι όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Πομπηία θα πρέπει να κάνουν κράτηση εισιτηρίων διαδικτυακά, επιλέγοντας το χρονικό διάστημα για την επίσκεψή τους.
Οι υπεύθυνοι του αξιοθέατου σχεδιάζουν να επιτρέπουν την είσοδο σε μόλις 40 ανθρώπους κάθε φορά κάθε 15 λεπτά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ασφάλεια, ενώ θα είναι υποχρεωτικές και οι μάσκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
Η Πομπηία είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής τουριστική τοποθεσία στην Ιταλία, μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη, με περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.
Στη Ρώμη, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι και πάλι ανοικτή στο κοινό, όπως και η Πινακοθήκη Μποργκέζε και τα Μουσεία του Καπιτωλίου.
Το Μουσείο του Βατικανού, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ανακοίνωσε πως θα επαναλειτουργήσει από το Σάββατο, 1η Ιουνίου.
Το Κολοσσαίο παραμένει έως σήμερα κλειστό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News