Στην απουσία ενημέρωσης και τον κακό συντονισμό αποδίδει την τραγωδία στο Μάτι ο διακεκριμένος φυσικός, ακαδημαϊκός και επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Υπογραμμίζει ακόμη σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα».
Εξηγεί ότι «οι εκτροπές της κυκλοφορίας νομίζω ότι δεν έγιναν συντονισμένα με την Πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα.
» Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα».
Παρά την ένταση του φαινομένου και την αδυναμία να σταματήσει η πυρκαγιά «θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη συνεννόηση οι εμπλεκόμενοι φορείς», είπε και σημειώνει ότι θα μπορούσε να παίξει πιο επιτελικά τον ρόλο της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον ο κ. Ζερεφός απευθύνει σοβαρότατη προειδοποίηση όσον αφορά τον κίνδυνο από τις επιβλαβείς ουσίες για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές.
«Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο», σημειώνει.
Για την σχέση του καιρού με την τραγωδία, σημειώνει ότι «το 2018 ήταν μια ανώμαλη χρονιά. Προσθέτει ότι ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά.
» Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει όλα αυτά, αν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις».
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ζερεφός κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον επίσης ακαδημαϊκό Ευστάθιο Λέκκα, προκειμένου να συμβάλει με προτάσεις για το νέο σχεδιασμό της δασοπροστασίας.
Για τη συνάντηση λέει ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε από εμένα και από τον κ. Λέκκα να συντάξουμε ένα ενημερωτικό μνημόνιο. Σε ό,τι με αφορά μια έκθεση που θα περιλαμβάνει την ανθρωπογενή παρέμβαση και πόσο αυτή επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχα, από τον κ. Λέκκα την περιγραφή της αναλύσεως κινδύνου και της βελτίωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News