790
«Η Ουκρανία είναι σε θέση να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» διαβεβαίωσε τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι | president.gov.ua

Ζελένσκι: Το «πράσινο φως» στην Ουκρανία ενισχύει την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 02:21
«Η Ουκρανία είναι σε θέση να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» διαβεβαίωσε τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
|president.gov.ua

Ζελένσκι: Το «πράσινο φως» στην Ουκρανία ενισχύει την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 02:21

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χορηγήσει στο Κίεβο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρα συνιστά «νίκη» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποσχέθηκε, παράλληλα, πως δεν θα εφησυχάσει έως ότου ηττηθεί η Ρωσία στον πόλεμο και εξασφαλιστεί η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η επίσημη αναγνώριση της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ –μαζί με τη Μολδαβία– λίγο νωρίτερα χαιρετίστηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τις Βρυξέλλες ως «ιστορική στιγμή» (περισσότερα εδώ).

Στο μήνυμα του μέσω βιντεοκλήσης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα της ουκρανικής προεδρίας, τονίζεται πως η εν λόγω απόφαση των «27» δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά αποτελεί «το μεγαλύτερο βήμα για την ενίσχυση της Ευρώπης που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή, σε αυτή την εποχή και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, όταν ο πόλεμος της Ρωσίας δοκιμάζει την ικανότητά μας να είμαστε ελεύθεροι και ενωμένοι».

Ο Ζελένσκι θύμισε πως η χώρα του υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ την πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής και υποστήριξε πως τα ερωτηματολόγια της Κομισιόν συμπληρώθηκαν γρήγορα και σωστά, για να προσθέσει: «Και ιδού το επιθυμητό αποτέλεσμα σήμερα. Σήμερα, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε, επίσης, πως απευθύνθηκε σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κιέβου να λάβει υποστήριξη, και ευχαρίστησε έπειτα και τα 27 κράτη, το κάθε ένα ξεχωριστά, και «με τη σειρά» με την οποία τους απευθύνθηκε.

Φτάνοντας στη χώρα μας, ο κ. Ζελένσκι είπε, κατά την ομιλία του ενώπιων των ηγετών της ΕΕ: «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας! Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ! Και προσωπικά είμαι ευγνώμων στον ελληνικό λαό, στη χώρα σας, την οποία αγαπώ πραγματικά».

«Πάντα έλεγα ότι εμείς, οι Ουκρανοί, πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και παραμείναμε τυπικά εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα μας είχε πιθανώς τον μεγαλύτερο αριθμό σημαιών μιας ενωμένης Ευρώπης. Βρίσκονταν στα χέρια του λαού μας κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων. Βρίσκονταν στα χέρια του λαού μας στα χαρακώματα από το 2014. Πιστεύω ότι η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε κάθε πόλη της Ουκρανίας που δεν έχουμε ακόμη απελευθερώσει από τη ρωσική κατοχή. Οι σημαίες της Ουκρανίας και της Ευρώπης θα είναι επίσης μαζί όταν θα ξαναχτίσουμε μαζί τη χώρας μας μετά από αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους στρατιώτες της πατρίδας του:

«Θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους ήρωές μας – κάθε ένας από όσους υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας με τα όπλα, υπερασπίζεται την ελευθερία της Ευρώπης», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κλείνοντας, ο ουκρανός ηγέτης επανέλαβε τις ευχαριστίες του στους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι έκαναν δυνατό το να γραφτεί μία νέα σελίδα της ιστορίας για μία Ουκρανία και μία Ευρώπη «ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο ελεύθερη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...