Την αντίθεση του για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream 2 εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην υπέρμαχό του, Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως είναι ένα «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου».
«Εξετάζουμε αυτό το σχέδιο αποκλειστικά υπό το πρίσμα της ασφάλειας και το θεωρούμε ως ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Μέρκελ στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός, στον οποίο αντίθετος είναι και ο Λευκός Οίκος, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Περνά κάτω από τη Βαλτική θάλασσα και συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, στερώντας από την Ουκρανία έσοδα ύψους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο, τα οποία αποκομίζει αυτή τη στιγμή για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφός της.
«Πιστεύω πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο όπλο, όχι μονάχα για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι βασικοί κίνδυνοι με την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 θα βαρύνουν την Ουκρανία», τόνισε.
Η καγκελάριος, που αποχωρεί από την εξουσία το φθινόπωρο, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει το Κίεβο, σημειώνοντας πως βρέθηκε ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κατασκευή, προκειμένου να επιτραπεί το έργο να γίνει, υπό την προϋπόθεση πως η Μόσχα δεν θα το χρησιμοποιήσει για να αποδυναμώσει την Ουκρανία και θα παρατείνει τη σύμβαση διαμετακόμισης αερίου πέραν του 2024.
Η Μέρκελ υπενθύμισε πως ζήτησε την Παρασκευή στη Μόσχα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η «σύμβαση διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει το 2024, να παραταθεί».
«Συμφωνούμε με τους Αμερικανούς ότι το αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ένα γεωπολιτικό όπλο και στην τελική θα το δούμε σε λειτουργία με την ανανέωση της σύμβασης. Όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα», σημείωσε.
Ομως, ο Ζελένσκι εκτιμά πως δεν έχει ακούσει μέχρι στιγμής κάτι σχετικά με το θέμα της παράτασης της συμφωνίας διαμετακόμισης παρά μόνο «πολύ γενικά πράγματα».
Η Μέρκελ επισήμανε πως κατανοεί «τις μεγάλες ανησυχίες» του ουκρανού προέδρου, όμως διαβεβαίωσε πως η γερμανο-αμερικανική συμφωνία επιτρέπει την επιβολή «κυρώσεων εάν το αέριο χρησιμοποιηθεί ως όπλο».
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υποσχέθηκε, εξάλλου, ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα είναι «δεσμευτικές επίσης και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις» της Γερμανίας, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News