438
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στους λευκορώσους πολίτες στο διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής | YouTube

Ζελένσκι σε Λευκορώσους: «Δεν είστε “κρέας για τα κανόνια”»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 11:12
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στους λευκορώσους πολίτες στο διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής
|YouTube

Ζελένσκι σε Λευκορώσους: «Δεν είστε “κρέας για τα κανόνια”»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 11:12

Ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες της Λευκορωσίας να μην εμπλακούν στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει τα πάντα για εσάς», είπε ο ουκρανός πρόεδρος στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.

«Αλλά δεν είστε σκλάβοι, δεν είστε “κρέας για τα κανόνια”. Δεν είστε υποχρεωμένοι να πεθάνετε», πρόσθεσε.

Ο λευκορωσικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για λογαριασμό του, συνέχισε ο Ζελένσκι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραύλους Ισκαντέρ-Μ –συστήματα ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές– τους επόμενους μήνες.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε γνωστό το σχέδιο αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το Κίεβο κατήγγειλε πρόσφατα επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων εναντίον θέσεών του από το έδαφος της Λευκορωσίας, χώρα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Μόσχας.

«Ξέρω πως ο λαός της Λευκορωσίας μάς υποστηρίζει -εμάς, όχι τον πόλεμο. Γι’ αυτό η ρωσική ηγεσία θέλει να τον σύρει σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.

Λισιτσάνσκ, ο νέος στόχος των Ρώσων

Στο μεταξύ, την Κυριακή, την 123η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στη Λισιτσάνσκ, αφού κατέλαβαν τη δίδυμη πόλη της, το Σεβεροντονέτσκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντονέτς, ενώ έπληξαν επίσης με πυραύλους πολλές πόλεις, ανάμεσά τους και το Κίεβο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το πυροβολικό για να αποκόψουν την πρόσβαση στη Λισιτσάνσκ από τον νότο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη που ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στα όριά της.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι πέντε, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Βίντεο στα social media εικονίζει σιδηροδρομική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Ντνίπρο να έχει υποστεί ζημιές. Οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι ανέφεραν πως ανέστειλαν προσωρινά τα δρομολόγια γύρω από την Τσερκάσι.

Στο μεταξύ φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως απομάκρυναν 250 αμάχους από τα καταφύγια του εργοστασίου χημικών Αζότ στη Σεβεροντονιέτσκ αφού οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη.

Περίπου 200 άμαχοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο το Σάββατο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αυτοονομαζόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ» στη Μόσχα, Ραντιόν Μιρόσνικ, μέσω Telegram. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού οδηγήθηκαν. Γινόταν εξάλλου λόγος για πολύ μεγαλύτερο αριθμό αμάχων που είχε καταφύγει στο εργοστάσιο.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στη Λουγκάνσκ ανέφερε πως στα καταφύγια του εργοστασίου βρίσκονταν 568 άμαχοι προτού οι άνδρες του αποχωρήσουν.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι έπληξε τρία κέντρα εκπαίδευσης στον βορρά και τη δύση με πυραύλους Κρουζ «Καλίμπρ», ανάμεσά τους ένα στην περιοχή Στάριτσι, στην περιφέρεια Λβιβ, περίπου τριάντα χλμ. από τα ουκρανοπολωνικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...