347
Ζήτημα απαχθέντων παιδιών από τις εστίες τους στην Ουκρανία έθεσε ο Ζελένσκι στη Σιγκαπούρη | REUTERS/Edgar Su

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν απήγαγε 20.000 παιδιά μας»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 19:20
Ζήτημα απαχθέντων παιδιών από τις εστίες τους στην Ουκρανία έθεσε ο Ζελένσκι στη Σιγκαπούρη
|REUTERS/Edgar Su

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν απήγαγε 20.000 παιδιά μας»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 19:20

«Οι Ρώσοι βίασαν τις γυναίκες μας και έκλεψαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πει πώς πρέπει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρώτη του επίσκεψη στην Ασία από την αρχή της εισβολής προσπάθησε να περιορίσει την εξωτερική πίεση (δηλαδή της Κίνας) σχετικά με οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στο Ουκρανικό και συγχρόνως έθεσε ζήτημα απαχθέντων παιδιών από τις εστίες τους στην Ουκρανία. Ισχυρίζεται ότι αυτά τα παιδιά είναι 20.000.

«Τα παιδιά μεταφέρονται στη Ρωσία για να επανεκπαιδευτούν και να ρωσοποιηθούν σύμφωνα με την ιδεολογία του Πούτιν, η οποία αρνείται την ύπαρξη της Ουκρανίας. Μαζί θα τους φέρουμε πίσω, διότι ξέρουμε τα ονόματά τους». Τα παραπάνω λόγια του Ζελένσκι ακολούθησαν δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times για την τύχη 46 παιδιών της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία πάσχουν από νευρολογικές νόσους.

Κατά τους ΝΥΤ, αυτά τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τον ρωσικό στρατό στη Ρωσία, αφού τα πήραν από ορφανοτροφείο στη Χερσώνα. Στη Ρωσία τούς δόθηκαν πλαστά έγγραφα και ανάδοχες οικογένειες. Η Χερσώνα είχε καταληφθεί από τους Ρώσους τον Φεβρουάριο του 2022, κατόπιν όμως, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, απελευθερώθηκε. Αλλες μεταφορές παιδιών στη Ρωσία έγιναν στα υπό κατοχήν ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, έγραψε η Repubblica.

Τον Μάρτιο του 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν επειδή η μεταφορά ανηλίκων Ουκρανών στη Ρωσία είναι έγκλημα πολέμου, ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος αγνόησε την κατηγορία και απαξιώνοντάς την δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα αυτή η κατηγορία, καθώς στερείται οποιασδήποτε αξίας».

Σε φόρουμ Αμυνας στη Σιγκαπούρη όπου μίλησε, ο Ζελένσκι επιτέθηκε και στην Κίνα επειδή ζητά από άλλες χώρες να μποϊκοτάρουν τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη της Λουκέρνης για το Ουκρανικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μέσον του Ιουνίου, καθώς δεν εκλήθη να συμμετάσχει σε αυτήν το ένα σκέλος του προβλήματος, η Ρωσία. Ευθέως είπε ο Ζελένσκι ότι «η Κίνα εργάζεται για την αποτυχία της ειρηνευτικής διάσκεψης στην Ελβετία».

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επιπροσθέτως ότι την τελευταία εβδομάδα η Ρωσία έριξε στην Ουκρανία πάνω από 1.000 πυραύλους στοχεύοντας τις υποδομές της ενέργειας, μάλιστα είπε ότι έπληξε δύο κρίσιμους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...