649
Κτίριο που υπέστη ζημιές από τη συντριβή drone το πρωί της Κυριακής στη Μόσχα | REUTERS/Stringer

Ζελένσκι: Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία – νέα επίθεση με drones στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2023, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2023, 19:30
Κτίριο που υπέστη ζημιές από τη συντριβή drone το πρωί της Κυριακής στη Μόσχα
|REUTERS/Stringer

Ζελένσκι: Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία – νέα επίθεση με drones στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2023, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2023, 19:30

Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε πως ουκρανικό drone καταστράφηκε στον αέρα πάνω από την περιοχή Οντιντσόβο και πως άλλα δύο συνετρίβησαν στη Μόσχα, η οποία απέχει περίπου 500 χλμ από την Ουκρανία.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από έκρηξη σε ένα κτίριο, ανέφερε το TASS, επικαλούμενο της υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Για επίθεση τριών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στη Μόσχα, έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ένα ουκρανικό UAV καταρρίφθηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από το προάστιο Οντιντσόβο» της Μόσχας και «άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβησαν ακυβέρνητα» σε κτιριακό συγκρότημα.

Ασθενοφόρα και περιπολικά έξω από συγκρότημα γραφείων που υπέστη ζημιές από τη συντριβή drone – Reuters

Το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας ανέστειλε για λίγο τη λειτουργία του η οποία έχει πλέον αποκατασταθεί.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και μόνο μικρής έκτασης ζημιές προκλήθηκαν στην πρόσοψη δύο κτιρίων με γραφεία στην επιχειρηματική συνοικία Moskva-Citi, είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η περιοχή, που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το Κρεμλίνο, είναι γνωστή για τα σύγχρονα πολυώροφα κτίριά της και ένα κτίριο που υπέστη ζημιές στέγαζε υπηρεσίες τριών υπουργείων της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και διαμερίσματα κατοικιών, όπως ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα προέβαινε σε σκληρά αντίποινα εναντίον της Ουκρανίας αφού δύο drones προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια στη Μόσχα, με το ένα πλήγμα να σημειώνεται κοντά στο κτίριο όπου ο στρατός πραγματοποιεί ενημερώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει τότε πως θα ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις με drones.

Ζελένσκι: Ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία

Ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της» δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας σχολιάζοντας την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας.

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (δυτική Ουκρανία).

«Η Ουκρανία ισχυροποιείται», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ενεργειακό δίκτυο.

Σχεδόν το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας καταστράφηκε τον περασμένο χειμώνα, από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα πολλές ουκρανικές πόλεις να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κρύο. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη στρατηγική για να πληγούν άμαχοι, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να περιορίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές ότι αυτό το φθινόπωρο και (…) τον χειμώνα ο εχθρός θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον τρόμο εναντίον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του και τοπικούς αξιωματούχους.

Ενας νεκρός από ρωσική επίθεση στο Σούμι

Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο.

«Το βράδυ της 29ης Ιουλίου, εχθρικός πύραυλος έπληξε εκπαιδευτικό ίδρυμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι – σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες – «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν».

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη τις πρώτες ημέρες του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις την απελευθέρωσαν μερικές εβδομάδες αργότερα.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ουκρανική αστυνομία στην πλατφόρμα Telegram, διακρίνεται ένας τραυματίας να απομακρύνεται με φορείο από ένα ισοπεδωμένο κτίριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...