655
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η σύζυγός του, Ολένα, αποτιούν φόρο τιμής στους πεσόντες του πολέμου στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της χώρας | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Ο πόλεμος επιστρέφει στη Ρωσία, θα μάθουν «τι σημαίνει αντίποινα»

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 16:54
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η σύζυγός του, Ολένα, αποτιούν φόρο τιμής στους πεσόντες του πολέμου στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της χώρας
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Ο πόλεμος επιστρέφει στη Ρωσία, θα μάθουν «τι σημαίνει αντίποινα»

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 16:54

Ο πόλεμος «επιστρέφει» στη Ρωσία, η οποία «θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο, με αφορμή τον εορτασμό της 33ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ενωση.

Η Ρωσία ήθελε «να μας καταστρέψει», αλλά ο πόλεμος «επέστρεψε σε αυτήν», τόνισε ο Ζελένσκι στο βίντεο αυτό, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ βρισκόταν στην περιοχή της μεθορίου από την οποία το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεσή του στη ρωσική επικράτεια.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα ο ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του, το βίντεο γυρίστηκε σε ερημική δασική περιοχή της περιφέρειας του Σούμι, σε απόσταση «μερικών χιλιομέτρων» από το σημείο από το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κουρσκ. Ο Ζελένσκι είχε επισκεφθεί το Σούμι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Κίεβο «αιφνιδιάζει για άλλη μια φορά», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι η Ρωσία «θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα».

Με την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, «η Ρωσία επεδίωκε μόνον ένα πράγμα: να μας καταστρέψει. Αντί γι’αυτό σήμερα γιορτάζουμε την 33η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» συνέχισε.

«Οι Ουκρανοί πάντα επιστρέφουν τα δανεικά. Και όποιος ευχόταν στο σπίτι μας καταστροφή, θα την έχει στο δικό του σπίτι. Με τόκους. Οποιος έσπερνε το κακό στη δική μας γη, θα το θερίσει στη δική του. Δεν είναι ούτε προφητεία, ούτε τυφλή εκδίκηση, ούτε μίσος. Είναι δικαιοσύνη» υπογράμμισε.


Παράλληλα ο ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως «άρρωστο γέρο της Κόκκινης Πλατείας που απειλεί διαρκώς όλον τον κόσμο με το κόκκινο κουμπί».

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει απευθύνει προειδοποιήσεις για πυρηνική καταστροφή στην περίπτωση επίθεσης του ουκρανικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, που βρίσκεται στην περιοχή στην οποία επιτέθηκαν οι δυνάμεις του Κιέβου πριν από δύο εβδομάδες.

Η Ουκρανία τίμησε το Σάββατο την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ενωση καθώς ο πόλεμος με την Μόσχα διένυε την τρίτη χρονιά του και μετά την διασυνοριακή επίθεση χιλιάδων στρατιωτών του Κιέβου στην ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, κατά την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δεκάδες οικισμούς και έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν να κερδίζουν έδαφος στην ανατολική Ουκρανία και να δηλώνουν ότι προκαλούν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς που προελαύνουν στα ρωσικά εδάφη.

Από την έναρξη της ουκρανικής εισβολής, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις Αρχές της περιφέρειας του Κουρσκ. Τουλάχιστον 31 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 143 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μήνυμα από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αργότερα το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

«Τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μας στην κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας τους.

»Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ανάρτηση του ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...