Την «οικονομική τρομοκρατία» που ασκεί η Ρωσία προσπαθώντας να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, όταν ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στην θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κατήγγειλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία σημείωσε νέα άνοδο μετά τις περικοπές προμηθειών από την Ρωσία, είναι το κύριο ερώτημα στην πολιτική ατζέντα σε όλη την ήπειρο καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει.
Ο Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στην ενεργειακή διάσκεψη «Offshore Northern Seas 2022», που φιλοξένησε η Νορβηγία. Οι δηλώσεις του έγιναν την στιγμή που η ρωσική Gazprom προγραμματίζει επισκευές αυτήν την εβδομάδα με αποτέλεσμα τη διακοπή των ροών μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τηλεγραφήματα των Reuters και AFP.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη Ρωσία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, είναι θεμελιώδους σημασίας για όλους τους Ευρωπαίους. Και μαζί με την Ουκρανία, η Ευρώπη είναι σε θέση να κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι με τη Ρωσία. Δεν θέλουμε να κοιτάξουμε πίσω και να επαναλάβουμε ποιοι δεν μας άκουσαν. Αλλά η Ουκρανία θέλει να μην χάσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε αυτή την ιστορική στιγμή. Μόνο μαζί μπορούμε να προστατέψουμε την Ευρώπη», σημείωσε ο Ζελένσκι.
Η διακοπή έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες για να ασκήσει πιέσεις στις δυτικές χώρες που είναι κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι γερμανικές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά διατήρησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και των συναφών καυσίμων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και ο άνθρακας, στα ύψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. «Ενόψει του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις τον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες» πρόσθεσε. Οι Τσέχοι, που ανέλαβαν την ευρωπαϊκή προεδρία το τρέχον εξάμηνο , ανακοίνωσαν ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, ο ουκρανός ηγέτης ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Rosatom για τον «πυρηνικό του εκβιασμό» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού. «Δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν ακόμη κυρώσεις κατά του Rosatom για τον εκβιασμό του με την ακτινοβολία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι , ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Το Κίεβο και η Μόσχα αρνούνται ότι θέτουν στο στόχαστρο τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, κατηγορώντας παράλληλα οι μεν τους δε ότι το κάνουν. Και οι δύο χώρες λένε πως η κατάσταση στις εγκαταστάσεις του σταθμού απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης και κατηγορούν η μία την άλλη ότι διακινδυνεύει μια πυρηνική καταστροφή.
«Οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι για συνομιλίες»
Την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι μίληε και στο φόρουμ για θέματα στρατηγικής Bled Strategic Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπλεντ της Σλοβενίας, όπου επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για συνομιλίες.
«Δεν είναι έτοιμοι (σ.σ. οι Ρώσοι) για συνομιλίες, δεν έχουν την επιθυμία να τις κάνουν. Για αυτούς συνομιλίες είναι μια σειρά τελεσιγράφων, ότι εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε το Ντονμπάς και την Κριμαία ως ρωσικά εδάφη. Και πρόσφατα άρχισαν να λένε δημόσια ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει τον νότο της χώρας μας ως ρωσικό έδαφος, αφού θα διεξάγουν μια σειρά “δημοψηφισμάτων”» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, συνέκρινε την Ρωσία με τον αλιγάτορα, ο οποίος επιδιώκει να καταλάβει κάθε τι που δεν του ανήκει: «Δεν έχει σημασία τι θα τους πεις, ό,τι και να τους πεις , σε κάθε περίπτωση θα ξανάρθουν για να πάρουν νέα εδάφη, για παράδειγμα σε μισό χρόνο».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε ότι δεν είναι έτοιμος να προβλέψει πότε και πώς θα αρχίσουν οι συνομιλίες με την Ρωσία σχετικά με την επίτευξη ειρήνης, αλλά υπογράμμισε ότι η ρωσική πλευρά θα τις προτείνει όταν δει την δύναμη όλου του κόσμου ο οποίος υποστηρίζει την Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News