291
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, στη Βαρσοβία | REUTERS/Kuba Stezycki

Ζελένσκι για Ορμπαν: Δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής για ειρήνη με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 08:43
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, στη Βαρσοβία
|REUTERS/Kuba Stezycki

Ζελένσκι για Ορμπαν: Δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής για ειρήνη με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 08:43

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Βίκτορ Ορμπαν δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε.

Ο Ορμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και την Δευτέρα συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».

Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας, θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης.

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Ορμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο.

«Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...