Καγκελάριος υπό προθεσμία είναι η Ανγκελα Μέρκελ, όσο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, από το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), δηλώνει μεν ότι δεν σκοπεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση, θέτει όμως τελεσίγραφα.
Σήμερα Δευτέρα το προεδρείο της CSU καλείται να αποφασίσει αν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Μέρκελ για προθεσμία δύο εβδομάδων μέχρι τη λήψη των αποφάσεων για το καθεστώς χορήγησης ασύλου στη χώρα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.
Ο αρχηγός της CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επιμένει ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών -οι οποίοι φθάνουν στα γερμανικά σύνορα προερχόμενοι από άλλη χώρα της ΕΕ, στην οποία έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο έχει απορριφθεί- ή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα.
Η απόφαση σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την τύχη της ένωσης CDU/CSU και ενδεχομένως και του κυβερνητικού συνασπισμού με το SPD.
Πληροφορίες μέσα από τη συνεδρίαση αναφέρουν ότι ο Ζεεχόφερ φαίνεται να υποχωρεί από την πρόθεσή του να παρακάμψει την καγκελάριο και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφεραν οι πηγές, θα αρχίσει τις προετοιμασίες για την απόρριψη κάποιων μεταναστών, όπως αυτών που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι επαναπροωθήσεις για όσους υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία θα ξεκινήσουν αν δεν βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρεται να δήλωσε ο Ζεεχόφερ.
Τα σενάρια
Πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση η Bild μετέδιδε ότι το CSU προτίθεται να εγκρίνει την προθεσμία και αυτό για να αποφύγει την ευθύνη μιας ενδοκυβερνητικής κρίσης – ή καλύτερα της γενίκευσης μιας κρίσης που σοβεί εδώ και ημέρες. Από την πλευρά του το Spiegel έγραφε ότι, εάν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δεν θεωρηθεί ικανοποιητικό, ο Χορστ Ζεεχόφερ θα προχωρήσει άμεσα με το σχέδιό του.
Αν κρίνει κανένας από άλλες πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον γερμανικό Τύπο, οι σχέσεις της Μέρκελ με τον Ζεεχόφερ είναι σε οριακό σημείο.
Η Welt ανέφερε ότι ο βαυαρός υπουργός, μιλώντας σε στενό κύκλο κομματικών στελεχών, δήλωσε δύο φορές ότι «δεν μπορώ πια να δουλέψω με τη γυναίκα». Κύκλοι της CSU διέψευσαν βέβαια την διαρροή.
Επισήμως ο Ζεεχόφερ έλεγε στην Bild ότι «κανένας στην CSU δεν ενδιαφέρεται να ανατρέψει την καγκελάριο, να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα ή τον συνασπισμό».
Αν ωστόσο ο Ζεεχόφερ εγκρίνει την νέα πολιτική μέσω διατάγματος, η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον αποπέμψει, με αρκετά πιθανή συνέπεια την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μόλις τρεις μήνες μετά τη σύστασή του και πιθανόν νέες εκλογές.
Η γραμμή της καγκελαρίου είναι σταθερά προσηλωμένη στην λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Bild ανέφερε μάλιστα την Κυριακή ότι η καγκελάριος σκέφτεται μια μίνι σύνοδο με τις χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, όπως μεταξύ άλλων την Ελλάδα και την Ιταλία. Από την κυβέρνηση διαψεύστηκαν οι πληροφορίες περί μίνι-συνόδου, όχι όμως και αυτές για την συνεννόηση στην οποία προσπαθεί να έλθει η Γερμανία με τις χώρες οι οποίες αποτελούν συνήθως την «πύλη εισόδου» στην ΕΕ.
Ευρώ και Ελλάδα: άλλοι δύο πονοκέφαλοι για την Μέρκελ
Σαν να μην έφταναν αυτά, η καγκελάριος, όπως σημειώνουν οι Financial Times, έχει άλλα δύο μέτωπα για τα οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα πρώτο είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική του ευρώ τις οποίες έχει προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Γερμανία απάντησε μάλλον χλιαρά και δεν φαίνεται να συμφωνεί με όλα.
Την Τρίτη θα συναντηθούν η Μέρκελ με τον Μακρόν με τις μεταρρυθμίσεις ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η Ελλάδα, γράφουν οι FT, και η τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Οι προθεσμίες είναι πολύ στενές και κάθε απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα λήψης των αποφάσεων για την Ελλάδα μπορεί να περιπλέξουν την έξοδό της από το πρόγραμμα και να πλήξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News