470
| EPA/MAXIM SHIPENKOV

Το νέο αφήγημα της Ζαχάροβα: Να εξηγήσουν οι ΗΠΑ τα βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 14:30
| EPA/MAXIM SHIPENKOV

Το νέο αφήγημα της Ζαχάροβα: Να εξηγήσουν οι ΗΠΑ τα βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 14:30

H Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν είναι ακριβώς και το άτομο που μπορεί να πιστέψει κανείς εύκολα. Είναι εκείνη που πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λοιδορούσε όσους προέβλεπαν τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας λέγοντας «πείτε μου πότε είναι να γίνει για να πάρω άδεια» –και μετά η εισβολή έγινε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκεκριμένη αξιωματούχος είναι μια «φωνή» της ρωσικής μηχανής. Και όταν αυτή η «φωνή» λέει ότι οι στόχοι της χώρας της θα επιτευχθούν καλύτερα μέσω συνομιλιών, διαμηνύοντας ότι δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διακρίνεις μια κάποια διάθεση για συνεννόηση της Ρωσίας με τους Ουκρανούς.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε πάντως την Τετάρτη ότι οι ενέργειες της Μόσχα στην Ουκρανία ακολουθούν αυστηρά το σχέδιο, αποκρούοντας τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις στην εκστρατεία.

Η ίδια διευκρίνισε ότι στόχος της Ρωσίας είναι η Ουκρανία να έχει ουδέτερο καθεστώς, το οποίο θα προτιμούσε να αποκτήσει μέσω συνομιλιών, και ότι ελπίζει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Αλλά από την άλλη, η ρωσίδα αξιωματούχος έσπειρε την προπαγάνδα της Μόσχας: επί δέκα λεπτά μιλούσε για όπλα βιολογικού πολέμου που κατά το αφήγημα του Κρεμλίνου ανέπτυσσε η Ουκρανία με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον.

Η Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριξαν αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως ένα «στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία που περιλαμβάνει θανατηφόρα παθογόνα», όπως η πανώλη και ο άνθρακας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε διαφάνεια από την Ουάσιγκτον σχετικά με τον ισχυρισμό, τον οποίο αρνείται το Κίεβο και τον οποίο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου χαρακτήρισε παράλογο.

Ωστόσο, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι στοιχεία του φερόμενου προγράμματος είχαν αποκαλυφθεί από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» στην Ουκρανία.

«Μπορούμε ήδη να συμπεράνουμε ότι σε ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το έδαφος της χώρας μας, πραγματοποιούνταν ανάπτυξη εξαρτημάτων βιολογικών όπλων», ισχυρίστηκε.

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει έγγραφα που δείχνουν ότι το ουκρανικό υπουργείο Υγείας είχε διατάξει την καταστροφή δειγμάτων πανώλης, χολέρας, άνθρακα και άλλων παθογόνων παραγόντων μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Οπως ανέφερε το Reuters δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα οποιουδήποτε τέτοιου εγγράφου.

Σε απάντηση σε προηγούμενους ρωσικούς ισχυρισμούς σχετικά με το φερόμενο στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει την Τρίτη: «Αυτή η παράλογη ρωσική παραπληροφόρηση είναι προφανώς ψευδής».

«Η Ουκρανία αρνείται αυστηρά κάθε τέτοιο ισχυρισμό» απάντησε εκπρόσωπος της ουκρανικής πλευράς.

«Δεν μιλάμε εδώ για ειρηνικές χρήσεις ή επιστημονικούς στόχους… Τι κάνατε εκεί;» ρώτησε με νόημα η Μαρία Ζαχάροβα.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η προεδρική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υποχρεωμένα να εξηγήσουν επίσημα στην παγκόσμια κοινότητα, για τα προγράμματα στην Ουκρανία. Ζητάμε λεπτομέρειες», είπε. «Εμείς απαιτούμε και ο κόσμος περιμένει».

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι σαφές εάν τα υλικά αυτά είχαν πράγματι καταστραφεί, προσθέτοντας: πως «έχουν πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή εθνικιστών – ποιος θα παράσχει εγγύηση;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...