676
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα | Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Image

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: «Συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 20:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/05/2022, 23:00
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα
|Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Image

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: «Συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 20:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/05/2022, 23:00

Επίθεση κατά του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη.

«Είμαστε αναγκασμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στα νέα γεγονότα προκλητικής συμπεριφοράς επισήμων εκπροσώπων των Αθηνών. Ειδικότερα γίνεται λόγος για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον της Ρωσίας και της ηγεσίας της, τις οποίες έκανε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 16-17 Μαΐου τρέχοντος έτους», αναφέρει αρχικά η δήλωσή της, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Εν συνεχεία επισημαίνεται η «περίεργη συλλογή ιστορικών “αναλογιών”, που χρησιμοποίησε ο ομιλητής», καθώς «ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων προ 200 ετών, βρέθηκε στην ίδια σειρά με τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο κατά τη διάρκεια οκτώ ετών πολεμούσε εναντίον των ίδιων των πολιτών του στο Ντονμπάς. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι τοποθετήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Ναζί του τάγματος του “Αζόφ” οι ήρωες της υπεράσπισης του ελληνικού φρουρίου του Μεσολογγίου το 1825-1826, ενώ μάλιστα μεταξύ των γενναίων υπερασπιστών υπήρχαν Ρώσοι φιλέλληνες, για τους οποίους στην πόλη έχει υψωθεί μνημείο. Παρόμοιες συγκρίσεις ηχούν ιδιαιτέρως βλάσφημες στο πλαίσιο του ανιδιοτελούς αγώνα της Ελληνικής Αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς φασίστες κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι δηλώσεις αυτές της κυρίας Ζαχάροβα αφορούν σε όσα είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον. Ο παραλληλισμός που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με το δράμα των ουκρανικού λαού, κατά την ιστορική ομιλία του είχε ως εξής: «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι έδωσε τεράστια μάχη πριν από την τελική Έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα».

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ «είδε», πάντως, μια προσπάθεια της Αθήνας «να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί ενεργά στο δυτικό αντιρωσικό μέτωπο, μεταξύ των πρώτων να στείλει όπλα στο Κίεβο, με τη βοήθεια των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καθημερινά εξαπολύουν πυρά κατά του αμάχου πληθυσμού του Ντονμπάς, σκοτώνουν ανθρώπους στο Ντονιέτσκ, στο Ρουμπέζνοε, στην Αβντέεφκα και σε άλλους οικισμούς».

Κατά την ίδια ανακοίνωση: «Συνηθίζεται στη Δύση να αποσιωπάται επιμελώς η ενοχλητική αλήθεια. Επομένως στη δημοκρατική Ελλάδα, όπου, όπως μας διαβεβαιώνουν, βασιλεύει η πλήρης ελευθερία του λόγου και ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει κυριολεκτικά τα πάντα, απαγορεύτηκαν οι ρωσικές ενημερωτικές πηγές “Sputnik” και “Russia Today” και ταυτοχρόνως, για παν ενδεχόμενο, επιχειρείται ντροπιαστικά να “ακυρωθεί” ο ρωσικός πολιτισμός».

Η ελληνική ηγεσία αναπαράγει κοπιωδώς τις διαστρεβλωμένες ερμηνείες των ενεργειών της Ρωσίας, η οποία, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας, στο γενικό πλαίσιο μεταξύ άλλων της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και στον κόσμο. Μας αποδίδουν αβάσιμα νεοαυτοκρατορικές φιλοδοξίες, ρεβιζιονισμό, επιθετική κατοχύρωση κάποιων εδαφικών διεκδικήσεων, που πηγάζουν από τις ιστορικές φαντασιώσεις κάποιου. Ένας μακρύς κατάλογος αβάσιμων ισχυρισμών παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό και απροκάλυπτο τρόπο, η εναλλακτική άποψη έχει αποκλειστεί, καθώς από το ελληνικό ενημερωτικό πεδίο έχουν αποκλειστεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι προφανές ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν σκοπό για άλλη μια φορά να εδραιώσουν στο δυτικό κοινό τις ενιαιοποιημένες εκτιμήσεις για τα γεγονότα στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, χρησιμεύουν ως κωδικός αφοσίωσης της Αθήνας στους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Εξ ου και οι συλλογισμοί για τα “νέα νοήματα” που απέκτησε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι δικαιολογίες για την περαιτέρω εξάπλωση της Συμμαχίας κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και η διεύρυνση των στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ στην ίδια την Ελλάδα».

Καταλήγοντας, η κυρία Ζαχάροβα διαβεβαίωσε πως «οι νέες προκλήσεις, που προκύπτουν, δεν μένουν χωρίς επαρκείς απαντήσεις από τη ρωσική πλευρά».

Η απάντηση της Αθήνας

Στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν κύκλοι του ΥΠΕΞ το βράδυ της Τετάρτης, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δε φέρει «καμία ευθύνη» για την όξυνση των διμερών σχέσεων.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, συγκεκριμένα, πως «οι εν λόγω δηλώσεις δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News