Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, συγκλονίστηκε για ακόμη μία φορά από βομβαρδισμούς το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή, με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια να σπεύδει να προεδιοποιήει ότι τέτοιες επιθέσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή.
Οπως δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) οι εκρήξεις στον σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ξεπέρασαν τις δώδεκα.
Ομάδα της IAEA στο σημείο δήλωσε πως υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό στον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Η ομάδα μπόρεσε να δει ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», ανέφερε σε δήλωση του ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι.
«Εκρήξεις σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο. Οποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Οπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!».
Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.
Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄επανάλψη καταστρέψει καλώδια.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε καλώδια που τροφοδοτούν τον σταθμό, ενώ το TASS μετέδωσε πως επλήγησαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του σταθμού, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.
Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στο εργοστάσιο εδώ και πολλές εβδομάδες.
Ο σταθμός παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες αρκετές φορές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News