Η ακεραιότητα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, παραβιάστηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος επισκέφθηκε της εγκαταστάσεις του εργοστασίου της νότιας Ουκρανίας την Πέμπτη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ της ίδιας ημέρας, αφότου ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση των ειδικών του οργανισμού στο σημείο, ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε αρχικά: «Δεν πάμε πουθενά. Η ΙΑΕΑ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται –θα μείνει εδώ. Θα έχουμε συνεχή παρουσία εκεί, στο εργοστάσιο με μερικούς από τους εμπειρογνώμονες μας».
«Εχουμε πολλή δουλειά εδώ για να αναλύσουμε ορισμένες τεχνικές πλευρές», συνέχισε. Οι ειδικοί που παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό θα παρέχουν αυτό που αποκάλεσε αμερόληπτη, ουδέτερη, τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι συμβαίνει επί του πεδίου.
«Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίζω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρις ότου έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη», δήλωσε εν συνεχεία ο ίδιος, τονίζοντας στα Μέσα Ενημέρωσης κατά την επιστροφή του στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος ότι η «φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε επανειλημμένα». «Δεν έχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται», προειδοποίησε.
Συνέχισε λέγοντας ότι μέρος της αποστολής της ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την «Κυριακή ή τη Δευτέρα» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ωστόσο η υπηρεσία σκοπεύει να «έχει συνεχή παρουσία» στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής. «Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση» της κατάστασης στον σταθμό ο οποίος δέχθηκε πολλαπλούς βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.
Ο Γκρόσι είπε ότι είδε «πολλά πράγματα» στις «τέσσερις με πέντε ώρες» που πέρασε εκεί. «Μπορέσαμε να επισκεφθούμε όλο τον χώρο. Ημουν μέσα στις μονάδες (των αντιδραστήρων), είδα το σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλα δωμάτια, τις αίθουσες ελέγχου», ανέφερε και εξήρε το ουκρανικό προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται στον σταθμό μετά την κατοχή του από τον ρωσικό στρατό. «Ασφαλώς, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αλλά έχουν έναν απίστευτο βαθμό επαγγελματισμού», τόνισε.
IAEA Director General Rafael Grossi published a video on the results of his visit to the Zaporizhzhia NPP
Grossi himself will not stay at the station, but other mission staff will work at the ZNPP pic.twitter.com/khMBbqV4fh
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) September 1, 2022
Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται
Η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικο σταθμό της Ευρώπης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή σχολίασε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος την επομένη της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων στο εργοστάσιο.
«Κάναμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η ΙΑΕΑ θα έχει πρόσβαση στον σταθμό της Ζαπορίζια και πιστεύω ότι η αποστολή αυτή μπορεί ακόμη να έχει έναν ρόλο να παίξει», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω βιντεοσύνδεσης στο οικονομικό φόρουμ Ambrosetti Forum της The European House, στη βόρεια Ιταλία.
«Δυστυχώς», όμως, «δεν ακούσαμε το βασικό από την IAEA, το οποίο είναι το αίτημα στη Ρωσία να αποστρατιωτικοποιήσει τον σταθμό», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή των ειδικών να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, υπηρετώντας τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας.
Η διασφάλιση της επιστροφής του σταθμού σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας και της παραμονής του σε σύνδεση με το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο θα βοηθήσει την Ουκρανία να ενεργήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, τόνισε επίσης ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία προτίθεται να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες μέλη της ΕΕ».
Νωρίτερα την Παρασκευή, η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας είχε επισημάνει ότι θα είναι δύσκολο για την αποστολή της υπηρεσίας του ΟΗΕ να προβεί σε αμερόληπτη αποτίμηση της κατάστασης. «Οι Ρώσοι δεν επέτρεψαν στην αποστολή να εισέλθει στο κέντρο (διαχείρισης) κρίσεων, όπου βρίσκεται ανεπτυγμένο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο δεν θα έπρεπε να δουν τα μέλη της αποστολής του IAEA», ανέφερε η Energoatom σε μήνυμά της στο Telegram. Επιπλέον κατήγγειλε ότι «οι (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους βομβαρδισμούς τους στον πυρηνικό σταθμό, όπως και τις συνέπειες της ζημιάς στην υποδομή του».
«Είναι σαφές», επομένως, «ότι υπό τέτοιου είδους συνθήκες θα είναι δύσκολο για τον IAEA να προβεί σε μια αμερόληπτη αποτίμηση της κατάστασης» στον σταθμό, κατά την κρατική εταιρεία.
Η Μόσχα, πάλι, χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το γεγονός ότι οι ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μπόρεσαν να επιθεωρήσουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ακόμη κι αν είναι «πολύ νωρίς» για να αποτιμηθούν τα συμπεράσματά τους.
«Συνολικά, βρίσκουμε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία έφθασε και άρχισε να εργάζεται παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την ίδια ημέρα. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια αποτίμηση (…). Η ομάδα εξακολουθεί να είναι εκεί, άρα είναι ακόμη πολύ νωρίς, όμως το πιο σημαντικό είναι πως η αποστολή είναι εκεί», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία για «πυρηνική τρομοκρατία», κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου για βομβαρδισμούς στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, η Ουκρανία εξαπέλυσε 120 βλήματα πυροβολικού και 16 επιθέσεις «καμικάζι» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τις τελευταίες έξι εβδομάδες. «Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από πυρηνική τρομοκρατία», σημείωσε.
Στον αντίποδα, το Κίεβο επιρρίπτει την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς στη Μόσχα και την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να προστατεύσει τις δυνάμεις της, αυξάνοντας, έτσι, τον κίνδυνο για ένα πυρηνικό δυστύχημα όπως εκείνο του Τσερνόμπιλ.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις παραμένουν σε κανονικά επίπεδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News