456
Ολοένα και λιγότερο χρόνο θα περνά στο γραφείο του στη Facebook ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (φωτογραφία αρχείου) | Facebook

Ζάκερμπεργκ: Τηλεργασία για όλους στη Facebook και μετά την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 11:00
Ολοένα και λιγότερο χρόνο θα περνά στο γραφείο του στη Facebook ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (φωτογραφία αρχείου)
|Facebook

Ζάκερμπεργκ: Τηλεργασία για όλους στη Facebook και μετά την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 11:00

Η Facebook θα επιτρέψει σε όλους τους εργαζομένους της που δουλεύουν μακριά από το γραφείο να συνεχίσουν την τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό της ότι «οποιοσδήποτε, του οποίου η δουλειά είναι δυνατό να γίνει εξ αποστάσεως, μπορεί να ζητήσει να κάνει τηλεργασία».

Ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε στους εργαζόμενους, σύμφωνα με το BBC, ότι σχεδιάζει να περάσει έως το μισό διάστημα του 2022 εργαζόμενος μακριά από το γραφείο του. Oπως ανέφερε σε γραπτό σημείωμά του στο προσωπικό, η εργασία μακριά από το γραφείο τον έκανε «πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό», δίνοντάς του «περισσότερο χώρο για σκέψεις με μακροχρόνιο ορίζοντα» και επιτρέποντάς του «να περνάει πιο πολύ χρόνο με την οικογένειά του» (συνήθως στο σπίτι του στη Χαβάη).

Ο Ζάκερμπεργκ είχε αναφέρει παλιότερα ότι οι μισοί από τους περίπου 60.000 εργαζόμενους της Facebook θα μπορούν να κάνουν τηλεργασία μέσα σε μία δεκαετία, αλλά φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό επιταχύνεται.

Τα γραφεία της Facebook αναμένεται να ανοίξουν κανονικά τον Οκτώβριο και οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν άδεια για τηλεργασία, θα πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο τους τουλάχιστον τις μισές ημέρες. Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν άδεια εργασίας από το σπίτι τους.

Από την άλλη, διευκρινίστηκε ότι το νέο καθεστώς εκτεταμένης τηλεργασίας και μετά την πανδημία θα αφορά μόνο τους υπαλλήλους της εταιρείας και όχι τους υπεργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως για τον έλεγχο του περιεχομένου των αναρτήσεων των χρηστών, καθώς και σε άλλες εργασίες. Τον Νοέμβριο του 2020 το Facebook είχε κάνει γνωστό ότι η πλειονότητα των περίπου 15.000 υπεργολαβικά εργαζόμενων για τον έλεγχο του περιεχομένου του παγκοσμίως έκανε τηλεργασία και θα μπορούσε να το κάνει όσο διαρκούσε η πανδημία.

Τηλεργασία και στους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς

Αλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Amazon και η Google, κινούνται επίσης προς ένα υβριδικό καθεστώς εργασίας που μονιμοποιεί την τηλεργασία για ένα ποσοστό του προσωπικού ή για μερικές ημέρες την εβδομάδα.

Η Amazon ενημέρωσε το προσωπικό της την Πέμπτη ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένει να εργάζονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, την προηγούμενη εβδομάδα είπε κάτι ανάλογο, ζητώντας από τους εργαζόμενους, από  Σεπτέμβριο, να δουλεύουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες εβδομαδιαίως, ορίζοντας συγκεκριμένα την Τετάρτη και την Παρασκευή ως μέρες τηλεργασίας. Το σχέδιο αυτό, πάντως, έφερε αντιδράσεις και ήδη μερικοί εργαζόμενοι παραιτήθηκαν.

Στην Google, ο επικεφαλής Σουντάρ Πιτσάι έγραψε ότι η εταιρεία θα κινηθεί προς ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού «να περνά περίπου τρεις μέρες την εβδομάδα στο γραφείο και δύο μέρες όπου εργάζονται καλύτερα». Στόχος, είπε, είναι τελικά η πλειονότητα των εργαζομένων να βρίσκεται στο γραφείο μερικές ημέρες την εβδομάδα, ενώ περίπου το ένα πέμπτο να κάνει αποκλειστικά τηλεργασία, τονίζοντας πως «το μέλλον της εργασίας είναι η ευελιξία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...