772
Η συγγνώμη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ακούστηκε κάπως υποκριτική, αφού η εταιρεία του, Meta, αρνήθηκε να εγκρίνει τα νομοσχέδια περί καταπολέμησης των κινδύνων για τα παιδιά στο διαδίκτυο | REUTERS/Nathan Howard

Ζάκερμπεργκ προς γονείς: Συγγνώμη για όσα περάσατε

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 20:43
Η συγγνώμη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ακούστηκε κάπως υποκριτική, αφού η εταιρεία του, Meta, αρνήθηκε να εγκρίνει τα νομοσχέδια περί καταπολέμησης των κινδύνων για τα παιδιά στο διαδίκτυο
|REUTERS/Nathan Howard

Ζάκερμπεργκ προς γονείς: Συγγνώμη για όσα περάσατε

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 20:43

Οσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Κογκρέσου κατά την ακρόαση για τις υποτιθέμενες βλάβες που προκαλεί το διαδίκτυο στα παιδιά εξεπλάγησαν όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, γύρισε προς την πλευρά των γονιών και τους είπε ότι λυπάται για όλα όσα έχουν περάσει.

Ηταν μια πολύ φορτισμένη στιγμή. Οι γονείς είχαν σηκώσει ψηλά τις φωτογραφίες των παιδιών τους, τα οποία πέθαναν μετά από εκμετάλλευση ή παρενόχληση στα social media. «Κανείς δεν πρέπει να περνάει αυτά που περάσατε εσείς και οι οικογένειές σας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε επενδύσει τόσα χρήματα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε πιο ασφαλή τη βιομηχανία (των social media), έτσι ώστε κανείς να μην περάσει στο μέλλον αυτά που περάσατε εσείς» είπε.

Ηταν μια «συγγνώμη» που άργησε πολύ. Οπως και εκείνη που προσέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Snap Inc Ιβαν Σπίγκελ στους γονείς των παιδιών που αγόρασαν ναρκωτικά στο Snapchat. Οι γονείς περισσότερων από 60 εφήβων έκαναν μια συλλογική αγωγή πριν από λίγους μήνες εναντίον της Snap, επειδή «διευκόλυνε τα παιδιά τους να βρουν ναρκωτικά τα οποία τα οδήγησαν στον θάνατο από υπερβολική δόση».

«Λυπάμαι που δεν καταφέραμε να παρεμποδίσουμε αυτές τις τραγωδίες. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να μπλοκάρουμε όλες τις αναζητήσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά στην πλατφόρμα μας» είπε ο Σπίγκελ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Αυτός και ο Ζάκερμπεργκ συγκαταλέγονται στα πέντε υψηλόβαθμα στελέχη που ανακρίθηκαν από το Κογκρέσο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, σε μια ακρόαση με τίτλο «Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και η διαδικτυακή κρίση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών». Παρόντες ήταν επίσης ο Τζέισον Σίτρον της εταιρείας Discord, ο Σου Ζι Τσιού του TikTok και η Λίντα Γιακαρίνο του Χ/πρώην Twitter.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μιλάει απευθυνόμενος σε γονείς που έχουν υψώσει φωτογραφίες των παιδιών τους, τα οποία πέθαναν μετά από εκμετάλλευση ή παρενόχληση στα social media, στις 31 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Η απολογία του Ζάκερμπεργκ ίσως ακούστηκε κάπως υποκριτική, καθώς στην αρχή της ομιλίας του είχε πει ότι «το υπάρχον σύνολο επιστημονικών εργασιών δεν έχει δείξει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας». Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ τον επέπληξε αυστηρά για το σχόλιο αυτό.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με γονείς παιδιών. «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο γεμάτη αυτή την αίθουσα» σχολίασε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Και προσέθεσε, απευθυνόμενη στα στελέχη: «Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν ζωές και απειλούν την ίδια τη Δημοκρατία […] Το ξέρω ότι δεν το κάνατε επίτηδες, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας».

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται εξίσου οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές. Ο Ντίκ Ντάρμπιν, Δημοκρατικός γερουσιαστής για την Πολιτεία του Ιλινόι, είπε ότι η καταπολέμηση των κινδύνων για τα παιδιά στο διαδίκτυο είναι μια από τις πρώτες του προτεραιότητες και ότι η διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών αποτελεί «κρίση για την Αμερική». Απευθυνόμενος στα στελέχη, προσέθεσε ότι «από τις πλατφόρμες τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, έδωσαν στους θηρευτές ισχυρά νέα εργαλεία για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών».

Εκείνοι, από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν επανειλημμένως στα εργαλεία που έχουν θέσει σε λειτουργία προκειμένου να περιορίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι η Meta έχει δημιουργήσει περισσότερα από 30 τέτοια εργαλεία τα τελευταία οκτώ χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ελέγχου που επιτρέπουν στους γονείς να ορίζουν χρονικά όρια για τη χρήση εφαρμογών και να βλέπουν ποιους ακολουθούν και με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο. Προσέθεσε ότι, από το 2016, η Meta έχει ξοδέψει 20 δισ. δολάρια για την ασφάλεια και απασχολεί περίπου 40.000 άτομα για να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Νέου Μεξικού μήνυσε τη Meta στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία «έδωσε τη δυνατότητα σε ενήλικες να εντοπίζουν, να στέλνουν μηνύματα και να χειρίζονται ανηλίκους» για σεξουαλική εκμετάλλευση. Από τις έρευνες προέκυψαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που δείχνουν ότι αυτό πράγματι συμβαίνει. Η ακρόαση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενου αριθμού αναφορών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων.

Κεντρικό σημείο της ακρόασης είναι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, που έχει υποστηριχθεί από διάφορες ομάδες, αλλά έχει δεχτεί και επικρίσεις, καθώς εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με το απόρρητο και τη λογοκρισία.

Η Snap Inc έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο, ενώ η Γιακαρίνο δήλωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι το υποστηρίζει και το Χ. Στελέχη των Meta, Discord και TikTok αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα νομοσχέδια, προκαλώντας την οργή των γερουσιαστών που το προώθησαν.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τίποτε από αυτά» είπε ο Ντάρμπιν. «Αν περιμένουμε από αυτούς τους τύπους να λύσουν το πρόβλημα, θα πεθάνουμε περιμένοντας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...