560
Ο Ζόραν Ζάεφ στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI

Ζάεφ: Επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 13:54
Ο Ζόραν Ζάεφ στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI

Ζάεφ: Επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 13:54

Λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο και μίλησε για –τι άλλο;– τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις σχέσεις του με τον έλληνα ομόλογό του, μολονότι ο τελευταίος ήταν αντίθετος στη συμφωνία.

«Θα συναντήσω σε λίγη ώρα τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Τσίπρα. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος όπως σήμερα στην χώρα σας, ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Ζάεφ είχε ζητήσει, με συνέντευξή του στην «Αυγή» εφημερίδα-κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, να επικυρωθούν σύντομα από το ελληνικό κοινοβούλιο τα τρία μνημόνια-ουρές της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο» και «η κύρωση των συμφωνιών θα προσπαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο».

Κατά τα άλλα, ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε ότι η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από τρία χρόνια με τη χώρα μας τον ώθησαν με υπευθυνότητα να «προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα» και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις συνομιλίες με την Ελλάδα καταλήγοντας στην υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει δρόμο για τους νέους, για το μέλλον τους, μας ανοίγει τον δρόμο για οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές».

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η χώρα μας πλέον εισέρχεται στον 21ο αιώνα. Αυτό πρέπει να κάνουν οι γείτονες: μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία να δημιουργούν επωφελείς συμφωνίες. Η πανδημία ωστόσο έχει καθυστερήσει την υλοποίηση πολλών από τις αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή», προσέθεσε.

«Στη χώρα μου υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν ακόμη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είναι ολοένα και λιγότεροι αυτοί που διαφωνούν. Είναι πολύ σημαντικές οι συνέργειες που έχουμε επιτύχει, π.χ. του υπουργείου Εργασίας της Ελλάδος που συμβουλεύει και μοιράζεται την εμπειρία του με το υπουργείο Εσωτερικών της Β. Μακεδονίας έτσι ώστε να γίνει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας καλύτερη», ανέφερε.

«Αλλά και στον καιρό της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν κοντά μας. Εχω πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και με τον προκάτοχό του κ. Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας βοήθησε, διότι είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ», αποκάλυψε, σχολιάζοντας πως μπορεί η Ελλάδα να πήρε καθυστερημένα τα εμβόλια κατά της Covid-19, «αλλά εμείς τα πήραμε ακόμα πιο αργά».

Αναφερόμενος σε ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε δύο περιπτώσεις:

«Στον τομέα της ενέργειας, προχωράμε, είμαστε στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του αγωγού με την ΔΕΣΦΑ, ενώ είμαστε και σε τελικό στάδιο συζητήσεων με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τον αγωγό που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια».

«Είμαστε σε συζητήσεις για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να επενδύσει στην χώρα μας», προσέθεσε.

Αναφορικά με τις ενταξιακές διαδικασίες σχολίασε:

«Είμαι αισιόδοξος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και πραγματικά δεν καταλαβαίνω την άρνηση και τα εμπόδια που δημιουργεί η Βουλγαρία. Η ένταξή μας θα βοηθήσει όλα τα Βαλκάνια. Θεωρώ το πρόβλημα ανύπαρκτο. Είχαμε καθυστερήσεις στον ενταξιακό διάλογο, λόγω των εκλογών στη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά. Για εμάς το να είμαστε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια, διασφάλιση αξιών όπως η ελευθερία και το κράτος δικαίου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News