695
Σκηνή από τραμ στη Νίκαια της Κυανής Ακτής. Ο επιβάτης φορά υγειονομική μάσκα, ακριβώς όπως «του συστήνουν» να πράξει τα αυτοκόλλητα σήματα | Reuters/Eric Gaillard

Υποχρεωτικώς μάσκες από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη;

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2022, 19:45
Σκηνή από τραμ στη Νίκαια της Κυανής Ακτής. Ο επιβάτης φορά υγειονομική μάσκα, ακριβώς όπως «του συστήνουν» να πράξει τα αυτοκόλλητα σήματα
|Reuters/Eric Gaillard

Υποχρεωτικώς μάσκες από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη;

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2022, 19:45

Χριστουγεννιάτικα ενδέχεται να επιστρέψει η υποχρεωτικότητα της αντικορονοϊκής υγειονομικής μάσκας σε πολλές χώρες, αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αμυνθούν. Η Repubblica έγραψε ένα ρεπορτάζ για το θέμα, βασισμένη στην ιταλική και γαλλική εμπειρία κυρίως, αλλά και στις διεργασίες που συντελούνται στις ΗΠΑ.

Οι χειμερινοί μήνες είναι κρίσιμοι για λοιμώξεις γενικώς, σημείωσε, έτσι οι ειδικοί λένε ότι η επαναφορά της μάσκας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λοιμώξεων τόσο από την τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού όσο και από την εποχική γρίπη.

Μάλιστα στην Ιταλία όλα τα media σχολίασαν το γεγονός της προσβολής του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα από τον κορονοϊό. Γιατί; Επειδή την προηγουμένη της εμφάνισης των συμπτωμάτων της ίωσης είχε παρακολουθήσει την πρεμιέρα της Σκάλας, στο Μιλάνο, δίχως να φορεί υγειονομική μάσκα.

Ωστόσο «η ιταλική κυβέρνηση δεν κινείται προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της μάσκας, ενώ σε άλλες χώρες εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της, στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον».

Υπενθυμίζεται ότι και στην Αθήνα είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, αν και η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στα λεωφορεία, στους συρμούς του μετρό και στα βαγόνια του τραμ επαφίεται στην καλή θέληση των επιβατών και, ως εκ τούτου, δεν τηρείται απ’ όλους.

Και οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όμως, όπως λέει η Repubblica, αυτήν την «καλή θέληση» έχουν κατά νου, έτσι «απευθύνουν έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών». Δηλαδή μιλάμε μόνο για συστάσεις σε περιπτώσεις μαζικών συναθροίσεων σε εσωτερικούς χώρους – και οι αστικές συγκοινωνίες των μεγαλουπόλεων είναι το κλασικότερο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας.

Ο Μακρόν ξαναφόρεσε μάσκα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εθεάθη τις προάλλες σε δημόσια εκδήλωση φορώντας υγειονομική μάσκα. Είχε να τη φορέσει περίπου έναν χρόνο. Εξήγησε, όμως, όταν ρωυήθηκε σχετικώς, ότι «είναι απαράιτητο να επαναλάβουμε κάποιες συνήθειες» λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων Covid.

«Ακολουθώ τις οδηγίες του υπουργού μου» είπε ο Μακρόν έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του. «Η επιδημία ανακάμπτει, και νομίζω ότι είναι καλό να φοράμε μάσκα αυτοβούλως διότι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο μέτρο της γενικής υποχρέωσης» προσέθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Αυτές τις ημέρες η Γαλλία επέστρεψε σε ανεπιθύμητα μεγέθη: τα νέα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 100.000 όσον αφορά τον κορονοϊό, ενώ τους πολίτες ταλαιπωρεί και επιδημία εποχικής κοινής γρίπης.

Παραινέσεις και στις ΗΠΑ

Η πρόσκληση να επαναφέρουμε την προστασία στο πρόσωπό μας προέρχεται επίσης από τη διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Ροσέλ Βαλένσκι. Αυτή δήλωσε: «Παρατηρούμε υψηλά επίπεδα αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του ιού RSV και του Covid-19. Καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των γιορτών (σ.σ.: εννοεί τα Χριστούγεννα), η συντροφικότητα και η οικογένεια είναι σημαντικά πραγματικά, αλλά για να τα χαρούμε με υγεία πρέπει να πάρουμε όλα τα απιατούμενα μέτρα προστασίας για εμάς και για τους δικούς μας. Φορέστε μάσκες όπου χρειάζεται! Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης και κατά του κορονοϊού!»

Η μεγαλούπολη Νέα Υόρκη ζήτησε από τους πολίτες να φορούν μάσκα κατά της Covid σε κάθε περίσταση σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι. Το αρμόδιο υγειονομικό τμήμα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι απαιτείται η μεγίστη προσοχή, αφού «τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα».

Εκεί τις τελευταίες εβδομάδες οι μολύνσεις έχουν τριπλασιαστεί, με σχεδόν 4.000 κρούσματα καθημερινώς. Οποιος έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό πρέπει να φοράει μάσκα όλη την ώρα, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, άτομα άνω των 65 ετών, οι έγκυοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλούνται να αποφεύγουν τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και να ζητούν από τους διπλανούς τους να φορούν μάσκα.

Η Νέα Υόρκη, όπου έχουν μεταβεί για τα Χριστούγεννα εκατομμύρια τουρίστες, θα μπορούσε εύκολα να ξαναπέσει σε κατάσταση συναγερμού, σχολίασε η Repubblica, παραπλήσια με την περσινή.

Επίσης, το Λος Αντζελες σχεδιάζει να επαναφέρει την απαίτηση για μάσκα. Εκεί εξετάζεται «η πιθανή επιστροφή στην υποχρεωτικότητα όσον αφορά την υγειονομική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους». Οι εποχικοί ιοί, πλην κορονοϊού, έχουν προσβάλει 8,7 εκατ. άτομα, εκ των οποίων οι 78.000 νοσηλέυονται. Μάλιστα η γρίπη σκότωσε και 4.500 άτομα. Είχαν προηγηθεί, βέβαια, οι κοινωνικές συναθροίσεις που σχετίζονται με την αμερικανική γιορτή «Των Ευχαριστιών».

Στο Λος Αντζελες η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα τεθεί σε ισχύ εφ’ όσον το 10% των νοσοκομειακών κλινών καταληφθούν από ασθενείς με κορονοϊό. Υπάρχει, πάντως, ήδη μία χώρα που επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας, το Εκουαδόρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...