340
Επιστροφή εκδρομέων στο λιμάνι του Πειραιά | Intime

Υποχρεωτικό το self test για την επιστροφή με πλοίο (αλλά όχι με αεροπλάνο) από τα νησιά

Επιστροφή εκδρομέων στο λιμάνι του Πειραιά
|Intime

Υποχρεωτικό το self test για την επιστροφή με πλοίο (αλλά όχι με αεροπλάνο) από τα νησιά

Υποχρεωτική είναι πλέον η διενέργεια self test για την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η επιβίβαση στα πλοία, τα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό ανοσίας ή βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), το οποίο έχει πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού.

Επιπλέον, απαιτείται να συμπληρώνεται το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα υπάρχει ισχυρή σύσταση για self test για την επιστροφή από τα νησιά με πλοίο, όπως είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς (εδώ).

Ωστόσο, χθες, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συζήτησε και πάλι το θέμα της επιστροφής από τα νησιά και «ακριβώς λόγω της ανησυχίας που έχουμε όλοι για την πορεία της πανδημίας, είπαμε ότι θα είναι υποχρεωτικό το self test, το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του self test, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιστρέφουν από τα νησιά».

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του self test για την επιστροφή των πολιτών από τα νησιά θα πρέπει να δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και από εκεί να λαμβάνουν τη βεβαίωση. Οι χειρόγραφες βεβαιώσεις δεν θα γίνονται δεκτές, δηλαδή αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος για τη μετάβαση προς τα νησιά.

Επιστροφή με αεροπλάνο

Αναφορικά με την επιστροφή με αεροπλάνο από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, δεν προβλέπεται διενέργεια self test ή κάποιου άλλου ελέγχου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Την ίδια στιγμή, αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία αναφέρει πως «στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών», κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό το self test για την είσοδο του πολίτη στο αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...