403
Τα κατασχεθέντα drones πιθανότατα θα επέτρεπαν την ευκολότερη μεταφορά ναρκωτικών μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ | Getty Images

Yποβρύχια drones στην υπηρεσία των εμπόρων ναρκωτικών της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 18:32
Τα κατασχεθέντα drones πιθανότατα θα επέτρεπαν την ευκολότερη μεταφορά ναρκωτικών μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ
|Getty Images

Yποβρύχια drones στην υπηρεσία των εμπόρων ναρκωτικών της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 18:32

Τρία υποβρύχια drones ικανά να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από το Μαρόκο στην Ισπανία κατέσχεσε τη Δευτέρα η ισπανική αστυνομία, εξαρθρώνοντας, παράλληλα, τη συμμορία που υποπτεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την κατασκευή τους.

Ειδικότερα, κατά την επιχείρηση που έστησαν οι Αρχές της χώρας κατασχέθηκαν τρία μη επανδρωμένα οχήματα –δύο εκ των οποίων υπό κατασκευή– ενώ συνελήφθησαν οκτώ άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα drones αυτά μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 200 κιλών και επρόκειτο να παραδοθούν σε γάλλους διακινητές ναρκωτικών, προκειμένου να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, σύμφωνα με τους Times.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατασχέθηκαν drones αυτού του τύπου, επισήμως γνωστά ως μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV), προσθέτοντας πως «αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους εμπόρους ναρκωτικών να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από απόσταση μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ».

Το στενό χωρίζει το Μαρόκο από την Ισπανία και στο στενότερο σημείο του οι δύο ήπειροι, Ευρώπη και Αφρική, απέχουν η μία από την άλλη περί τα 12 χλμ. μόλις.

Μαζί με τα UUV, η αστυνομία κατέσχεσε πολλά μεγάλα εναέρια drones, το καθένα με 12 κινητήρες, ικανά να πετάξουν σε απόσταση σχεδόν 32 χλμ. και με δυνατότητα να λειτουργήσουν από οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 14 κιλά χασίς, 8 κιλά μαριχουάνας και περισσότερα από 157.000 ευρώ σε μετρητά.

Ακόμη, η σπείρα κατασκεύαζε κρυφούς «δεύτερους πάτους» σε διάφορα οχήματα –οι ερευνητές ανακάλυψαν την πατέντα αυτή σε 13 τύπους οχημάτων–, με σκοπό την μεταφορά ναρκωτικών.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονταν ένας πατέρας μαζί με τον γιο του. Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ένας από τους άνδρες ήταν διπλωματούχος πιλότος ελικοπτέρου ο οποίος διέθετε τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή των εξελιγμένων drones, σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Στους πελάτες της συμμορίας περιλαμβάνονται εγκληματικές οργανώσεις στη Δανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία, ανέφερε η αστυνομία.

Η εγγύτητα της Ισπανίας με το Μαρόκο, χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό παραγωγό χασίς, και οι στενοί δεσμοί της με τις πρώην αποικίες της στη Λατινική Αμερική, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, έχουν καταστήσει τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου βασικό σημείο εισόδου για ναρκωτικές ουσίες με προορισμό την Ευρώπη.

Το γεγονός του ότι το Στενό του Γιβραλτάρ προτιμάται συχνά από τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών αποδεικνύουν τα στοιχεία των Αρχών για τις συλλήψεις στο σημείο. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, χαρακτηριστικά, η αστυνομία συνέλαβε 100 ανθρώπους ως ύποπτα μέλη συμμοριών, με την κατηγορία της χρήσης ταχύπλοων για τη μεταφορά κάνναβης μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...