647
Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Μάικλ Μόσλεϊ στην Αγία Μαρίνα της Σύμης | REUTERS/Πανορμίτης Χατζηγιαννάκης

Υπόθεση Μόσλεϊ: Γιατί δεν βρίσκουν την αιτία θανάτου του παρουσιαστή

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 15:25
Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Μάικλ Μόσλεϊ στην Αγία Μαρίνα της Σύμης
|REUTERS/Πανορμίτης Χατζηγιαννάκης

Υπόθεση Μόσλεϊ: Γιατί δεν βρίσκουν την αιτία θανάτου του παρουσιαστή

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 15:25

Χωρίς οριστικά συμπεράσματα για τα αίτια θανάτου ολοκληρώθηκε στη Ρόδο η νεκροψία – νεκροτομή στην σορό του βρετανού γιατρού και παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή σε βραχώδη περιοχή της Σύμης, ύστερα από τέσσερις ημέρες ερευνών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν σκελετικές κακώσεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια ή άλλου είδους τραύμα. Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλείσει και ο ιατροδικαστής που μετέβη την Κυριακή στη Σύμη και εξέτασε μακροσκοπικά την σορό του Μάικλ Μόσλεϊ.

Αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκτιμήσεις ο θάνατος επήλθε γύρω στις 4 το απόγευμα της ημέρας εξαφάνισης του Μόσλεϊ -δηλαδή την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, επειδή η σορός βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, η αιτία θανάτου κρίθηκε απροσδιόριστη από την νεκροψία – νεκροτομή. Το σώμα του Μόσλεϊ παρέμεινε από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και το πρωί της Κυριακής στο ύπαιθρο κάτω από τον ήλιο και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Με αυτά τα δεδομένα, η ιατροδικαστική κοινότητα δεν εξεπλάγη με την αδυναμία προσδιορισμού των αιτίων θανάτου κατά την εξέταση της σορού.

Μέχρι ώρας δεν έχει γίνει γνωστό εάν η κατάσταση της σωρού επέτρεψε να ληφθούν δείγματα για τοξικολογικές / ιστολογικές εξετάσεις. Ειδικοί εξηγούν στο Protagon, ότι σε αυτή την κατάσταση τοξικολογική εξέταση μπορεί να γίνει από δείγμα πτωματικών υγρών. Οι αναλύσεις αυτές δείχνουν την επίδραση ουσιών -φαρμακευτικών και άλλων- στον οργανισμό του θανόντος.

Ωστόσο, εξαιτίας της υγροποίησης των οργάνων, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις οι οποίες θα μπορούσαν ίσως να φωτίσουν περισσότερο την κατάσταση υγείας του παρουσιαστή κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Δεν διευκρινίζεται, πάντως, αν υπάρχουν άλλες μέθοδοι που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 67χρονος βρετανός παρουσιαστής.

Το BBC αναφέρει -επικαλούμενο επίσημες αστυνομικές πηγές- ότι ο παρουσιαστής πέθανε «από φυσικά αίτια». Τα φυσικά αίτια αφορούν το γεγονός ότι έχει αποκλειστεί το έγκλημα ή οποιοσδήποτε άλλος θανάσιμος τραυματισμός.

Η σορός του 67χρονου παρουσιαστή μεταφέρθηκε την Κυριακή με πλωτό του Λιμενικού από τη Σύμη στη Ρόδο, για την διένεργεια νεκροψίας – νεκροτομής. REUTERS/Lefteris Damianidis

Τα ίχνη του Μόσλεϊ είχαν χαθεί από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή οι αρμόδιες Αρχές είχαν σαρώσει όλο το νησί από εδάφους και από αέρος, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μόσλεϊ είχε εντοπιστεί τελευταία φορά ζωντανός στην παραλία Αγιος Νικόλαος όπου είχε πάει για μπάνιο. Μετά την εξαφάνισή του, ήρθε στο φως βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που τον δείχνει να περπατά στην περιοχή Πέδι.

Τελικά το πρωί της Κυριακής, βρέθηκε το πτώμα του σε βραχώδη περιοχή της παραλίας της Αγίας Μαρίνας δίπλα σε έναν φράχτη, ελάχιστα μέτρα από την θάλασσα. Mετά από αγωνιώδεις αναζητήσεις ο άνδρας εντοπίστηκε όταν δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και άλλων Μέσων επεξεργάστηκαν τα πλάνα που είχαν τραβήξει από την θαλάσσια περιοχή. Το πτώμα εντόπισαν στα πλάνα ο εικονολήπτης του ΕΡΤΝews, Αντώνης Μυστιλόγλου και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Μιαούλης.

Πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ αναφέρουν ότι καταφθάνουν στη Σύμη από την Βρετανία και άλλα συγγενικά πρόσωπα του γιατρού και δημοσιογράφου του BBC. Λίγα λουλούδια αναμένεται να καταθέσει η οικογένειά γιατρού στο σημείο που εντοπίστηκε.

Το βίντεο με τις τελευταίες του στιγμές

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες για νέο βίντεο από κλειστό κύκλωμα το οποίο φέρεται να είναι στη διάθεση των Αρχών και που δείχνει πιθανώς τα τελευταία λεπτά του Μόσλεϊ εν ζωή.

Το βίντεο αυτό φαίνεται να δείχνει τον 67χρονο να προσπαθεί επί 20 λεπτά να διασχίσει μια δύσβατη γεμάτη βράχους περιοχή -κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε- προσπαθώντας να φτάσει στην παραλία (της Αγίας Μαρίνας). Ένα από τα πλάνα τον δείχνει να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει ενώ στο τελευταίο πλάνο χάνεται πίσω από έναν τοίχο.

Στο μεταξύ, βρετανικά Μέσα διατυπώνουν μια σειρά από ερωτήματα που μένουν αναπάντητα στην υπόθεση Μόσλεϊ. Τα ερωτήματα αυτά σχετίζονται με τη διαδρομή που ακολούθησε ο παρουσιαστής μετά το μπάνιο του στον Αγιο Νικόλαο, με το γιατί δεν είχε μαζί του κινητό κ.ά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...