Σεισμό όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή προκάλεσε το σκάνδαλο διαφθοράς που έφεραν στο φως οι βελγικές Αρχές και στο οποίο ενεπλάκη το όνομα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, η οποία προσήχθη σε ανάκριση με την κατηγορία της δωροδοκίας και δωροληψίας.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των βελγικών εντύπων Le Soir και Knack, οι οποίες πρωτοστάτησαν στις αποκαλύψεις, αν και η πλέον ηχηρή προσαγωγή ήταν εκείνη της ελληνίδας ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ όσων ανακρίνονται για την υπόθεση περιλαμβάνονται ακόμη τρία δημόσια πρόσωπα: ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής (2004-2019) της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) Λούκα Βιζεντίνι και ο διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice» Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.
Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται, ακόμη, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρτζι, οποίος υπήρξε συνεργάτης του Παντζέρι, και ο πατέρας της, σύμφωνα, πάντα, με τα βελγικά ΜΜΕ.
Οι παραπάνω φέρεται να ανακρίνονται στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες για διαφθορά και χρηματισμό ανθρώπων της Ευρωβουλής από αξιωματούχους του Κατάρ, της χώρας που φιλοξενεί ένα αμφιλεγόμενο Μουντιάλ και την οποία η κυρία Καϊλή είχε «εξυμνήσει» σε πρόσφατη ομιλία της προκαλώντας αίσθηση.
Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην κυρία Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα.
Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται με την την «έφοδο» της βελγικής αστυνομίας σε τουλάχιστον 16 διαμερίσματα και γραφεία στην πρωτεύουσα της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην οικία της ελληνίδας ευρωβουλευτή, την Παρασκευή.
Η τελευταία πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «σακούλες με χαρτονομίσματα», σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «L’Echo». Η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να «καταρριφθεί» η βουλευτική ασυλία.
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής τόσο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και οι Ευρωσοσιαλιστές διέγραψαν την ευρωβουλευτή. Αντίστοιχα, το ιταλικό αριστερό κόμμα «Αρθρο Ενα» ανέστειλε προσωρινά την ιδιότητα του μέλους για τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι.
Οι ανακριτές έθεσαν υπό κράτηση και τον πατέρα της Καϊλή ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, προσέθεσε το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι προσαχθέντες, αναμενόταν να οδηγηθούν εντός 48 ωρών στον αρμόδιο δικαστή, ο οποίος θα αποφανθεί για για την κράτησή τους.
Μεταξύ άλλων, οι βελγικές Αρχές διενήργησαν έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών και δύο άλλων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου, και του Μαρκ Ταραμπέλα.
Οι βέλγοι ευρωβουλευτές επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.
Η εισαγγελική Αρχή δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για «πρόσωπα με στρατηγικές θέσεις».
«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προσέθεσε στη σχετική δήλωσή της.
Επιπλέον, όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικα δίκτυα, την Παρασκευή συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity». Η La Repubblica έγραψε ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».
Σύμφωνα με τα πρακτικά τις έρευνας στα οποία αναφέρθηκε η ιταλική εφημερίδα, «ο Παντζέρι βαρύνεται με υποψίες ότι παρενέβη πολιτικά, με πρόσωπα που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι χρηματικού αντίτιμου».
Στο σπίτι του Παντζέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, έγραψε η «Soir».
Το απόγευμα του Σαββάτου η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα μετέδωσε ότι κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της Εύας Καϊλή στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές. Το Πρακτορείο επικαλέστηκε σχετική δήλωση ενός εξ αυτών.
Επίσημες ανακοινώσεις από τις βελγικές Αρχές αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ.
Διεθνής Διαφάνεια: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό»
Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε σε σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» («Transparency International»). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter και ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε από την πλευρά της «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την Δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Πρώτη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης
Για «μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση», έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο σκάνδαλο που βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας σε Βέλγιο και Ελλάδα, μιλώντας στο Open το Σάββατο.
«Πρώτα απ’ όλα φαίνεται ότι μιλάμε για μια υπόθεση χρηματισμού παραγόντων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τον επηρεασμό κάποιων αποφάσεων ή κάποιων θέσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε:
«Με δεδομένη την αμφισβήτηση για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ευρώπης, που υπάρχει σε μέρος της κοινής γνώμης –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό– για την αξιοπιστία των θεσμών η υπόθεση αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα που θα σπεύσουν και θα το αξιοποιήσουν διάφοροι ακραίοι, που βάζουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ενωσης και βασικών πυλώνων της. Ενας από αυτούς είναι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
»Η δεύτερη πτυχή της σοβαρότητας της υπόθεσης –πάντοτε πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών– είναι ότι φαίνεται να αφορά ανάμεσα στα άλλα και μία ελληνίδα ευρωβουλευτή, μέχρι χθες μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Eυρωσοσιαλιστών και αυτό έχει το δικό του ξεχωριστό βάρος».
Ωστόσο, «οφείλουμε να περιμένουμε, κατ’ αρχήν, τις ανακοινώσεις από τις αρμόδιες Αρχές, να έχουμε το σύνολο της εικόνας», επιφυλάχθηκε.
«Οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές και οφείλουμε να μην κάνουμε ούτε συγκρίσεις, ούτε ταυτίσεις, ούτε παρομοιώσεις. Υπάρχει μία υπόθεση σημαντική, διαστάσεων ποινικών. Δεν ξέρω πώς οι διωκτικές Αρχές έφθασαν στη διαλεύκανση, στη διερεύνηση, στον εντοπισμό κάποιων ανθρώπων, υπόπτων προς το παρόν, γι’ αυτό το αδίκημα. Η υπόθεση αυτή, οφείλει να μας κάνει πιο συγκρατημένους, να μην είμαστε απόλυτοι, όταν ελαφρά τη καρδία, βλέποντας τα πράγματα από μια σφαίρα εργαλειοποίησης, λέμε με απόλυτο τρόπο ότι άπαξ και είσαι πολιτικό πρόσωπο εξαιρείσαι από την οποιαδήποτε δικαιοδοσία ελέγχου από αρμόδιες Αρχές, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, εισαγγελικές άδειες», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν λιγότερο ήπιες ως προς τον τόνο, με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση» της υπόθεσης στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ευρωβουλευτής, με την τελευταία να χαρακτηρίζεται μάλιστα «Δούρειος Ιππος» της ΝΔ στο κόμμα από τον αρχηγό του, Νίκο Ανδρουλάκη (περισσότερα εδώ).