504
Η Εύα Καϊλή τον Οκτώβριο στο συνέδριο της Ολυμπίας, στο Ζάππειο Μέγαρο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

H βελγική αστυνομία συνέλαβε την Εύα Καϊλή – Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 20:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/12/2022 23:55
Η Εύα Καϊλή τον Οκτώβριο στο συνέδριο της Ολυμπίας, στο Ζάππειο Μέγαρο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

H βελγική αστυνομία συνέλαβε την Εύα Καϊλή – Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 20:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/12/2022 23:55

Η αιφνιδιαστική διαγραφή της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως απόρροια της εμπλοκής της σε έρευνα της βελγικής αστυνομίας για διαφθορά ευρωπαίων αξιωματούχων, ήταν το βράδυ της Παρασκευής, ίσως το λιγότερο κακό για την κατά τα άλλα λαμπερή αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή έγινε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής πρώτη είδηση στη Le Soir, η οποία αποκάλυψε ότι έγινε έφοδος της αστυνομίας στην οικία της στις Βρυξέλλες και αφού είχε ήδη συλληφθεί ο σύντροφός της, την έφερε στο επίκεντρο ενός εν δυνάμει σκανδάλου διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων, με φόντο τα αμφιλεγόμενα συμφέροντα του Κατάρ στην Ευρώπη.

Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, πηγή με γνώση της υπόθεσης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η βελγική αστυνομία συνέλαβε την ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε από την πλευρά του ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε υπό κράτηση. Η κυρία Καϊλή δεν κατονομαζόταν.

Ενα άλλο γεγονός, όμως, ότι η κυρία Καϊλή πρόσφατα είχε προκαλέσει αίσθηση με την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο όταν είχε εξυμνήσει την πρόοδο του Κατάρ στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων (!), έπαψε αίφνης να θεωρείται συμπτωματικό.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir υπενθύμισε ότι η 44χρονη ευρωβουλευτής είχε συναντηθεί πρόσφατα και με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, ενθαρρύνοντας τις μεταρρυθμίσεις του εμιράτου στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, μολονότι είναι γνωστό ότι στα κάτεργα των σταδίων του Μουντιάλ έχασαν τη ζωή τους αμέτρητοι εργάτες-σκλάβοι.

Σύμφωνα με το Politico, η αστυνομία του Βελγίου πραγματοποίησε έρευνα σε 16 σπίτια και προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων στις Βρυξέλλες. Της αστυνομικής επιχείρησης προηγήθηκε έρευνα των Αρχών για παράνομες διασυνδέσεις του Κατάρ με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από αυτές τις δραματικές εξελίξεις, η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Στις πρώτες του δηλώσεις (ΑΝΤ1) για την υπόθεση ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην ευρωβουλευτή. «Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου με τη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κάλεσε την κυρία Καϊλή να παραδόσει την έδρα της στην παράταξη.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε κι εκείνη ότι αποφάσισε να αποβάλει από τους κόλπους της την κυρία Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της κυρίας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...