324
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε μία από τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. | EPA/OLIVIER HOSLET

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Σαρλ Μισέλ – Ο κίνδυνος του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 11:39
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε μία από τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
|EPA/OLIVIER HOSLET

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Σαρλ Μισέλ – Ο κίνδυνος του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 11:39

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, δήλωσε ο ίδιος σε τρία βελγικά μέσα ενημέρωσης. Ενας εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε την ανακοίνωση στο POLITICO.

Ο Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο του επόμενου έτους για να ηγηθεί της λίστας της παράταξής του στις ευρωπαϊκές εκλογές, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου σε βελγικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Le Soir και La Libre.

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Το 2024 είναι μια πολύ σημαντική εκλογική χρονιά στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα κληθεί να ψηφίσει, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Ινδία» είπε.

Προσέθεσε ότι θα τεθεί επικεφαλής «του ψηφοδελτίου του MR (σ.σ.: Movement Réformateur, Κεντροδεξιά) στις ευρωεκλογές», ενώ είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι την ορκωμοσία των ευρωβουλευτών, τη 16η Ιουλίου.

Πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι υποψήφιος σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μισέλ σχεδιάζει να αναλάβει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου, εάν εκλεγεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα για έναν διάδοχο για την κενή θέση του στο Συμβούλιο. Εάν δεν το κάνουν, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, θα ηγηθεί των συναντήσεων – ένας διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο συνήθως αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτό το σενάριο –ένας ανεξέλεγκτος Ορμπαν που θα ηγείται του Συμβουλίου για έξι μήνες αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024– είναι κάτι που οι περισσότεροι από τους άλλους 26 ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα ήθελαν απεγνωσμένα να αποφύγουν, δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ αυτών και του Ορμπαν σχετικά, για παράδειγμα, με την υποστήριξη της Ενωσης στην Ουκρανία και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...